Zamenica Ombudsmana: Ministarstvo za rad ima najviše propusta u zaštiti prava deteta; Ministarstvo: Neodgovorne izjave

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i zaposleni u sistemu socijalne zaštite, povodom tvrdnji zamenice Zaštitnika građana Jelene Stojanović u vezi sa radom i funkcionisanjem sistema socijalne zaštite, poručili su da se ovakvim neodgovornim izjavama narušava kredibilitet, obmanjuje javnost i ruši ugled Ministarstva.
Zamenica Ombudsmana: Ministarstvo za rad ima najviše propusta u zaštiti prava deteta; Ministarstvo: Neodgovorne izjave
Foto: Pixabay

“U vezi sa navodima zamenice Zaštitnika koji se odnose na reagovanje i postupanje resornog Ministarstva u vezi sa zaštitom dece, ističemo da su ove tvrdnje apsolutno neistinite, s obzirom na to da se svakodnevno borimo za prava dece i njihovu bolju budućnost”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U skladu sa tim, Dečiji ombudsman koji će biti uspostavljen nakon usvajanja Zakona o zaštiti prava deteta i zaštitniku deteta, dodatno će unaprediti ovu oblast, "iako je i do sada Ministarstvo koristilo sve resurse i kapacitete kako bi zaštitilo decu i obezbedilo poštovanje svih njihovih prava", navodi se u saopštenju.

Kako tvrde u Ministarstvu, pored optužbi u vezi sa decom u Srbiji, zamenica Zaštitnika iznela je "neistine i u vezi sa uslovima rada u sistemu socijalne zaštite".

“Prethodne tri godine resorno Ministarstvo i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima uspešno su rekonstruisali 22 ustanove u sistemu socijalne zaštite, počeli rekonstrukciju sedam objekata kao i izgradnju potpuno novog Dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle sa intelektualnim teškoćama u Lazarevcu, što predstavlja samo deo koji oslikava poboljšanje uslova rada u odnosu na neka ranija vremena”, navodi se u saopštenju.

Jedna od optužbi na račun rada ovog Ministarstva je i izjava zamenice Zaštitnika građana da je u postupku kontrole utvrđeno da resorno Ministarstvo nije obezbedilo adekvatan broj stručnih radnika u ustanovama socijalne zaštite i u vezi sa tim u ovom Ministarstvu ističu da o novom zapošljavanju odlučuje Vlada, da je potrebna saglasnost Vladine komisije.

“Navodi koje je iznela zamenica Zaštitnika građana direktno utiču na rad zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, kaljaju njihov ugled, što je nedopustivo, s obzirom na to da svi oni časno rade svoj posao, sa puno empatije, a dokaz je i rad u karantinskim uslovima tokom vanrednog stanja koje je proglašeno zbog epidemije izazvane virusom kovid-19. Želimo da verujemo da su ovakve izjave plod loše intrepetacije, a Ministarstvo poštujući instituciju Zaštitnika građana želi najbolju saradnju jer je ona u interesu svih građana naše zemlje”, zaključuje se u saopštenju.

Stojanović: Ministarstvo ima najviše propusta u radu po pitanju zaštite prava deteta

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović izjavila je u panel diskusiji da se ova institucija već 13 godina uspešno bavi zaštitom prava deteta i to tako što ispravlja propuste i nedostatke koje su načinili nadležni državni organi.

Komentarišući najavu ministra za rad Zorana Đorđevića da će republičkom parlamentu dostaviti na usvajanje Nacrt zakona o zaštiti prava deteta i zaštitniku prava deteta, Stojanović je rekla da već postoji institucija koja se bavi tim poslom – Zaštitnik građana.

Ona je navela da osnivanje nove institucije, što podrazumeva dodatne troškove za opremu, plate novih državnih službenika i otpočinjanje prakse od početka, predstavlja nepotreban budžetski trošak, a da taj novi zaštitnik prava deteta ne bi imao ni nove nadležnosti ni ovlašćenja u odnosu na ona koja već postoje u instituciji Ombudsmana.

Stojanović smatra da se postavlja i pitanje kredibiliteta tog zaštitnika prava deteta s obzirom da Ministarstvo za rad ima najviše propusta u radu po pitanju zaštite prava deteta zbog kojih je morao da reaguje Zaštitnik građana. Osam godina nisu formirali socijalno-zdravstvene ustanove, nisu obezbedili uslove za rad Centara za porodični smeštaj, niti su povećali broj zaposlenih iako se broj predmeta u centrima za socijalni rad stalno povećava, rekla je ona.

Stojanović je podsetila i da su centri za socijalni rad, koji su pod ingerencijom Ministarstva za rad, obustavljanjem aktivnosti tokom vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije Kovid 19, uticali na pogoršanje stanja u oblasti zaštite prava deteta zbog čega je morao da reaguje Zaštitnik građana.

  • Marko

    28.09.2020 09:21
    Ne moze ministarstvu da se narusava kredibilitet jer ga ono i nema.
  • Pera

    27.09.2020 03:53
    Tri grane vlasti (država) i Četvrta grana vlasti (paradržava, naddržava) imaju istog Gazdu.
  • Dunja

    26.09.2020 22:31
    Nisu krivi zaposleni u Centrima za socijalni rad koji rade sa ljudskim resursima koji su zadnjih 5-10godina smanjeni za 50%, a posao, odnosno broj korisnika se povećao u odnosu na pre ...recimo na naprimer...1995 godinu za nekih...300%...pa sad vidite koliko je to opterećenje za ljude....da li je neko čuo da je stigla saglasnost za stalno zaposlenje nekog u soc zaštiti, pri tom mislim na Centre za soc rad, a ne za razne sekretarice i tete u izmišljenoj Komori soc zaštite....ali zato u lokalnim samoupravama...policiji...samo štampaj...sve u skladu sa budzetom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija