Hitan nadzor nad radom Centra za socijalni rad u Zaječaru zbog objava o otmici i prodaji deteta

Povodom objava o navodnoj otmici i prodaji deteta iz Zaječara, ministar za rad Zoran Đorđević naložio je da se izvrši hitan nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad u organizovanju pomoći i podrške maloletnoj N. S. i njenoj porodici.
Hitan nadzor nad radom Centra za socijalni rad u Zaječaru zbog objava o otmici i prodaji deteta
Foto: Pixabay
Zoran Đorđević je naložio hitan nadzor nad Centrom za socijalni rad u Zaječaru povodom, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, neistinitih i netačnih objava na Fejsbuku, objavljenih 24. septembra, i drugih objava narednih dana o navodnoj otmici i prodaji maloletne N. S. iz tog grada.
 
Ističe se da je ministar za socijalna pitanja, u skladu sa svojim ovlašćenjima, naložio da se izvrši hitan nadzor u cilju zaštite najboljeg interesa deteta, utvrđivanja činjeničnog stanja i sprečavanja daljih neprimerenih radnji, komentara i iznošenja neproverenih i netačnih tvrdnji.
 
Kako se navodi, nadležni su u obavezi da bez odlaganja, izvrše nadzor i izveštaj dostave ministru na uvid kako bi se dalje postupalo u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, prenosi RTS.
 
Podseća se da je, prema Porodičnom zakonu, javnost isključena iz postupka rešavanja porodičnih odnosa i dodaje da se iz tog razloga ne smeju iznositi podaci i informacije o maloletnom detetu i njegovoj porodici.
 
"Iznošenjem neproverenih i neosnovanih tvrdnji ugrožava se ličnost maloletnog deteta, njegov najbolji interes, ugrožava se proces zaštite maloletnog deteta, zdravlje i bezbednost. Javnim iznošenjem podataka i upućivanjem na fotografije deteta ugrožava se i privatnost deteta i to predstavlja kršenje zakonskih propisa i obaveze o čuvanju tajnosti podataka o deci koja su u postupku zaštite", navodi se u saopštenju.
 
Napominje se da se na osnovu odluke suda postupa u slučajevima izmeštanja dece iz porodica kao i oduzimanja roditeljskog prava, u skladu sa propisima, te da Ministarstvo za rad ne sme uticati na rad prvostepenog organa, organa starateljstva, u donošenju odluka.
 
Dodaje se da to ministarstvo u sličnim slučajevima rešava po žalbi i rešava o predmetu u drugostepenom postupku, kao i da vrši kontrolu nad radom centara za socijalni rad.
 
"Neistinite tvrdnje, iznošenje neproverenih činjenica i neosnovanih optužbi na račun radnika Centra za socijalni rad 'Zaječar' u Zaječaru ugrožavaju kredibilitet zaposlenih u centrima za socijalni rad, kako profesionalni tako i lični, bezbednost zaposlenih u tom centru, stvara se atmosfera 'linča', izaziva panika i uznemirenje javnosti", piše u saopštenju.
 
U cilju zaštite najboljeg interesa deteta, ali i zaposlenih u sistemu socijalne zaštite resorno ministarstvo apeluje na javnost da se suzdrže od daljih neprimerenih komentara i iznošenja neproverenih informacija.
 
Bezbednost deteta i obezbeđivanje svih uslova za zdravo, srećno odrastanje i bezbrižno detinjstvo je prioritet rada resora kojim rukovodi ministar Đorđević, dodaje se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.