Javni beležnici: Izdavanje izvoda lista nepokretnosti u skladu sa Uredbom

Javni beležnici izdaju izvode iz lista nepokretnosti isključivo u skladu sa Uredbom Vlade Srbije, saopštila je danas Javnobeležnička komora Srbije.
Javni beležnici: Izdavanje izvoda lista nepokretnosti u skladu sa Uredbom
Foto: 021.rs
Prema toj Uredbi, javni beležnik izvod izdaje tako što putem aplikacije koju obezbeđuje Ministarstvo pravde, preuzima podatke iz centralnog registra katastra nepokretnosti i odštampani istovetni vizuelni prikaz tih podataka, koji sadrži označenje datuma ažurnosti tih podataka, overava svojeručnim potpisom i pečatom.
 
Ova Uredba stupila je na snagu 7. jula i u njoj su jasno definisani uslovi po kojima, javni beležnik može po zahtevu da izdaje građanima papirne izvode iz lista nepokretnosti.
 
Kako se objašnjava u saopštenju, građanima papirni izvod iz lista nepokretnosti nije potreban za bilo koji pravni posao u vezi sa prometom nekretnina koji obavljaju kod javnih beležnika, pošto beležnici proveravaju status određene nekretnine, uvidom u elektronsku bazu podataka preko Pravosudnog informacionog sistema (PIS), što im je službena obaveza.
 
Ovi izvodi se, međutim, kod javnih beležnika izdaju samo kada ih građani traže radi nekog drugog posla koji ne može da bude obavljen kod beležnika.
 
Javni beležnici, u tim situacijama, izdaju izvod isključivo u skladu sa Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova i pratećom Uredbom Vlade Srbije o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda, navodi se u saopštenju.
  • G pen

    02.10.2020 23:32
    Ova drzava stalno izlazi u susrer olosu. Onaj ko overu naplati deset i vise puta nego sto je bila pre beleznika jeste olos.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija