Balša Božović: Potvrđeno da je Martinović plagirao radove na Pravnom fakultetu u Novom Sadu

Bivši poslanik Demokratske stranke Balša Božović tvrdi da je od uredništva "Zbornika radova Pravnog fakulteta" u Novom Sadu dobio priznanje da je šest radova visokog funkcionera SNS Aleksandra Martinovića izbrisano zbog neispunjavanja kriterijuma za objavu.
Balša Božović: Potvrđeno da je Martinović plagirao radove na Pravnom fakultetu u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Ti kriterijumi su - da su radovi originalni i da ranije nisu objavjivani, navodi Božović u saopštenju. 
 
Ovim je, kaže on, uredništvo časopisa zapravo priznalo da je Martinović plagirao svoje radove.
 
"Ovim je uredništvo negiralo zaključke Etičke komisije Fakulteta koja mi je ranije odgovorila da je sa radovima sve u redu jer ih je Martinović plagirao pre stupanja na snagu etičkog kodeksa! Osim toga, ovo priznanje da su radovi plagirani biće dragoceno u drugostepenom postupku za utvrđivanje neakademskog ponašanja koji sam pokrenuo pred Univerzitetom u Novom Sadu i njegovim organima. Ovo je ipak jedna mala pobeda koju posvećujem profesorkama iz Ćuprije koje su zbog Martinovića bile skoro tri godine bez posla", poručuje Božović.
 
On dodaje da, ipak, još uvek čeka da mu uredništvo dostavi zvaničnu odluku sa obrazloženjem o uklanjanju Martinovićevih navodnih autoplagijata iz časopisa.
 
"Oni to ni nakon gotovo mesec dana nisu učinili, te ću i tu odluku, kao i izveštaj o Martinovićevom izboru u zvanje docenta, zatražiti i zvaničnim putem, preko Poverenika za dostupnost informacija od javnog značaja. Ovo je posebno važno da bi javnost saznala da li je Martinović upravo na osnovu ovih, više nepostojećih, plagiranih radova izabran u zvanje docenta i da li je bez njih ispunjavao uslove za izbor, a, ukoliko se pokaže da su upravo ovi radovi bili presudni, Zakon obavezuje na oduzimanje zvanja. Od razotkrivanja ovog skandala nemam pravo da odustanem zbog studenata Univerziteta u Novom Sadu i drugih Univerziteta u Srbiji, zbog njihovih roditelja, profesora koji su u ovom prestižnom časopisu objavljivali svoje radove, zbog ugleda visokog obrazovanja u Srbiji koje ovim pokušajima zaštite Martinovića doživljava najveći udar u novijoj istoriji, ali i zbog znanja, poštenja, akademske čestitosti i istine", poručuje Božović.
 
O počecima ove inicijative čitajte detaljnije OVDE.
  • dijasporac

    12.10.2020 21:27
    @Profa
    Za novosadski Pravni je istina da ga svi zivi kupise, za beogradski nije, tamo ni politicari ne dolaze mufte do diplome. Prebace se u NS, KG ili Kosovsku Mitrovicu da uzmu diplomu. Mislite da Vucic kao "najbolji student u istoriji" ne bi uzeo doktorat na beogradskom Pravnom da tamo tako lako daju diplome. Druga prica je beogradski FON gde je Mali dosao do svog doktorata, tamo su i pre 30-40 godina isli socijalisticki direktori da uzmu diplomu inzenjera (danas menadzera) organizacije rada.



  • Cattanicorrado

    12.10.2020 13:16
    @Profa12.10.2020

    Izgleda da to zna pola grada
  • Profa

    12.10.2020 12:00
    Da je samo on bilo bi dobro. Znsm da su svi crnogorski dileri diplomirali na Pravnom u Novom Sadu. Svaki ispit ima cenu. Samo ako imas ozbiljnog postednika. Kao i Pravni fakultet u Beogradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti