Lek "Remdesivir" od danas dostupan obolelima od korone u Srbiji

Lek "Remdesivir" koji se pokazao efikasnim u borbi protiv virusa korona, biće od danas dostupan građanima Srbije, najavili su nadležni.
Lek "Remdesivir" od danas dostupan obolelima od korone u Srbiji
Foto: Pixabay
Davaće se isključivo uz konzilijarnu odluku i u određenoj fazi bolesti.
 
Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS pre tri dana da je Srbija nabavila "remdesivir", novi lek protiv Covid-19, i da od ponedeljka kreće njegova distribucija.
 
"To je veoma skup lek, koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i uz konzilijarnu odluku", rekla je doktorka.
 
Prema njenim rečima, lek je prošao sve procedure.
 
Inače, predsednik SAD Donald Tramp od korone je, između ostalog, lečen i ovim lekom. Ovaj lek koji proizvodi "Gilead Sciences Inc." košta 390 dolara po bočici. Zemlje u razvoju plaćaju 2.340 dolara po pacijentu za petodnevno lečenje.
 
Podsetimo, hlorokin, lek protiv malarije, a koji se masovno širom sveta, pa tako i u Srbiji, koristio u lečenju korone, u našoj zemlji više nije u protokolu lečenja tog virusa, potvrđeno je prošle nedelje "Blicu" u Kriznom štabu.
 
Dodajmo da je prema poslednjim podacima u Srbiji zbog zaraze Covidom-19 315 hospitalizovanih, dok se 20 osoba nalazi na respiratorima.
  • Dakle

    12.10.2020 18:37
    Lek
    Za povlascene poput Trampa-obicnom narodu vitamin C
  • coolg

    12.10.2020 16:50
    Lek "Remdesivir" koji se pokazao efikasnim u borbi protiv virusa korona, - onda ako se infuziona terapija primeni u prvih pet dana od početka bolesti, deluje tako što sprečava mogućnost umnožavanja virusa, tj. ako se virus već razmnožio u dovoljnom broju da ugrozi život obolelog, teško da će značajno pomoći...
    Pitanje je ko će od pacijenata nas -običnih gradjana- u Srbiji u početnom stadiumu u opšte imati pristup bolnici da primi ovu infuziju ... ovo je spremno zna se za koji profil ljudi...
    Procenite sami !
    Samo je to pitanje, na žalost !
    Inače delotvotran lek ali samo u prvoj fazi lečenja, kada mi obični pijemo čajeve i gutamo vitamine...
  • M. A. Pulmolog.

    12.10.2020 15:39
    Žuri se sa lekovima i time ugrožavaju ljudske živote.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija