ANKETA: Svaki treći građanin jedva sastavlja kraj s krajem - da li ste među njima?

Svaki drugi anketirani građanin ne može da priušti nedelju dana odmora van kuće, dok svaki treći jedva "sastavlja kraj s krajem" iz meseca u mesec, pokazuje zvanična statistika.
ANKETA: Svaki treći građanin jedva sastavlja kraj s krajem - da li ste među njima?
Foto: 021.rs
U analizi rizika od siromaštva Republičkog zavoda za statistiku jasno se vidi da je stopa rizika od siromaštva u 2019. godini bila 23,2 odsto, što znači da je niža za oko procenat u odnosu na 2018. godinu.
 
Ove brojke znače da građani Srbije suštinski ne žive ništa značajno lakše, niti zarađuju mnogo više u odnosu na prethodne godine - naime,  na pragu siromaštva su, prema zvaničnoj statistici, oni koji individualno zarađuju manje od 19.381 dinara, a upravo ta suma je uzeta jer predstavlja 60 odsto od iznosa realne zarade u Srbiji (takozvana medijalna zarada, o kojoj detaljnije čitajte OVDE).
 
Dakle, tročlana porodica (bračni par i dete) je na pragu siromaštva ukoliko mesečno raspolaže sa manje od 34.886 dinara, a za četvoročlanu porodicu ovaj mesečni iznos je 40.700 dinara.
 
 
 
Anketari RZS razgovarali su sa 13.733 građana iz više od 5.000 domaćinstava u Srbiji kako bi videli kakva je materijalna situacija bila u 2019. godini u odnosu na 2018. Tom prilikom je više od polovine domaćinstava reklo da ih računi znatno opterećuju, dok je samo četiri odsto reklo da ih računi uopšte ne opterećuju.
 
Ono što je najzanimljivije u celoj analizi jeste da su u najvećem riziku od siromaštva maloletnici, dok su najmanje ugroženi - penzioneri.
 
Kad je reč o porodicama s niskim primanjima, najbliže siromaštvu su porodice sa troje ili više dece, ali nisu daleko ni oni sa jednim detetom i samohrani roditelji.
 
Statistika pokazuje da su žene u većem riziku od siromaštva u odnosu na muškarce (naročito maloletnice), dok je situacija obrnuta kad je reč o penzionerima, gde su žene u boljem materijalnom položaju. Svaka treća žena koja živi sama u riziku je od siromaštva, a muškarci su u samo malo boljoj situaciji. U najmanjem riziku od siromaštva su višečlane porodice u kojima nema dece, dakle najviše je radno sposobnih i zaposlenih.
 
Inače, stopa materijalne uskraćenosti meri se prema tome da li građani mogu da priušte grejanje, mašinu za veš, automobil, nedelju dana odmora van kuće ili bar jednom godišnje, neočekivani trošak od 13.900 dinara, da priušte telefon, televizor, meso ili ribu, te da li redovno plaćaju kiriju, rate za stan ili drugi kredit.
 
  • Srednja vrednost

    17.10.2020 10:16
    Znanje koje nam ne daju
    Postoji 3 vrste srednje vrednosti sa kojima manipulišu:
    1) Aritmetička sredina prosečne plate - zvanična cifra, koja znači 70% jedu kupus, 30% meso a 100% sarmu. Tj. saberu 10000 milionera sa 1000000 na minimalcu i one izmedju, podele samo sa brojem zaposlenih na stalno i odredjeno vreme (bez privr. i povr. posl, ugovora o delu itd) i dobiju 450€.
    2) Medijana - centralno postavljena vrednost plate u nizu poredjanom od najmanje do najveće vrednosti: preciznija i niko ne zna koja je to za platu u Srbiji;
    3) Mod - najčešća vrednost u nizu; ni to ne znamo kolika je, a najviše govori o “fotorobotu” prosečne plate, jer kao što sama reč kaže, mod je najmodernija (najčešće dodeljena) plata u stanovništvu; eliminiše ekstreme i ukazuje na neravnomernu raspodelu bogatstva, nejednakost i usmerava politike.
  • Pera

    17.10.2020 09:39
    @privatnik
    Da li ti "bacaš" pare na letovanje?
  • Rajko

    17.10.2020 09:26
    Rajko
    Nebojim se ja za zaposlene u javnom sektoru ma velika vecina uvek ima para,noviji auto,stan,letovanja,garderobe...itd. Ok imali su srece savili kicmu i rade kako im se kaze ali zato nisu u strahu za egzistenciju. Mene jako zabrinjava deo veci gradjana koji rade sami,kod privatnih firmi,malih radnji e to je muka vecina jedva prezivljava i ubedjensam dace bas oni pokrenuti nesto jer od ovih botova po javnom sektoru nema nista beskicmenjaci koje drzava hrani zarad svog glasackog tela i svojih interesa. Ovako nejce moci jos dugo klackalica je na jednoj strani teza. Ta strana kada padne sve cese srusiti ko karte. Molim mlade da beze odavde prvom prilikom a ako ostaju iz nekog razloga da nezasnivaju porodicu bez 2000eur sigurnih mesecno u suprotnom za kratko vreme ce izvrsiti suicid.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.