NKSS: Nijedan ministar kulture u svetu se nije usudio da govori o "degenerisanoj umetnosti" od Minhena 1937.

"Ministarstvo kulture i informisanja je 15. oktobra 2020. godine objavilo najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije", navode u zajedničkom saopštenju Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženje likovnih umetnika Srbije - ULUS.
NKSS: Nijedan ministar kulture u svetu se nije usudio da govori o "degenerisanoj umetnosti" od Minhena 1937.
Foto: 021.rs
Upad maskiranih huligana na izložbu u okviru festivala "Novo doba", koju su je potom uništili, izazvala je osude domaće kulturne scene. Osudilo je napad i Ministarstvo kulture, ali je na kraju najveći deo svog saopštenja iskoristilo za osudu izložbe, pa i za to da kažu kako "prikazivanje skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije". Više o tome na OVOM LINKU.
 
Kako navode NKSS i ULUS, od Minhena 1937. godine, nijedan ministar kulture u svetu se nije usudio da govori o "degenerisanoj umetnosti". Ovo je osvrt na deo saopštenja u kojem se kaže kako izložba "delom svog takozvanog andergraund sadržaja pripada 'podzemlju' ljudskog duha".
 
"Ovakvim saopštenjem, umesto da zaštiti slobodu umetničkog stvaralaštva, Ministarstvo kulture je ohrabrilo huligane da nadalje oni određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost i da batinama dele pravdu u pozorištima, u galerijama i na koncertima", navodi se u saopštenju.
 
Sporni crtež je "Kenjkavac", na kojem je prikazano dete sa zabijenom sekirom u glavu.
 
"Nije da crtež 'Kenjkavac' nije smeo da se desi, nije smelo da se desi da u Beogradu skinhedsi ubiju dečaka Dušana Jovanovića, samo zato sto je bio Rom. Nije da izložba 'Kapija - i kad boli, istina je lijek' nije smela da se desi, bombardovanje Tuzle nije smelo da se desi. Nije da predstava 'Srebrenica. Kad mi mrtvi ustanemo' nije smela da se desi, Srebrenica nije smela da se desi. Sram vas bilo", zaključuje se.
 
Nakon Ministarstva kulture, oglasio se i srpski PEN centar, koji je osudio nasilno prekidanje izložbe stripova, što doživljava kao vrh ledenog brega u rastućoj netoleranciji i nasilnoj retorici u društvu "oličenoj u pretnjama i medijskim progonima".
 
"U demokratskom i uređenom društvu ne prekidaju se izložbe, ne zabranjuju knjige i pozorišne predstave, ne cenzurišu i ne guše dijalozi o kulturnim, umetničkim i društvenim pitanjima. Umetnička dela mogu biti dobra ili loša, više ili manje prihvaćena od strane stručne kritike i javnosti, ali ona najpre moraju da budu javno dostupna. O njima se može razgovarati, ali se ona ne smeju uništavati, zabranjivati i onemogućavati", navodi se u saopštenju.
 
Srpski PEN centar zahteva od nadležnih državnih organa da neodložno obavesti javnost o svim okolnostima ovog "opasnog i uznemirujućeg događaja" i da nasilnike izvedu pred lice pravde.   
  • Петровград

    16.10.2020 17:21
    :зев, зев:
  • Alex

    16.10.2020 16:03
    !!!!!!!
    Srbija jeste fasisticka nazovi drzava.
  • Veverac

    16.10.2020 13:48
    Kmeeeee!
    Da, da. Sorosovci odmah počeli sa svojom drekom. A, mi Srbi sada treba da se, valjda, stidimo kao onaj Jozef K. - junak petparačkog romana onog nesrećnog Kafke. Dragi sorosovci, možete da histerišete do mile volje. Multikulturno-anacionalno kosmopolitske tirade odavno niko ne uzima za ozbiljno. Svoje žalbe uputite na tri adrese: baba-Merkelki, deda-Bajdenu i upravi vodovoda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.