U decembru otvaranje Hrama Svetog Save u koji je uloženo najmanje 43 miliona evra

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kaže da je uveren da će Hram Svetog Save biti otvoren za javnost u decembru.
U decembru otvaranje Hrama Svetog Save u koji je uloženo najmanje 43 miliona evra
Foto: FoNet
"Pre kraja ove godine svi će moći da dođu i budu ponosni na svoju Srbiju, koja je uspela da ga završi", poručio je Selaković za TV Prva.
 
Objasnio je da je planirano da radovi budu gotovi i pre, ali da je epidemija virusa korona usporila taj proces.
 
"Najveći izazov je montaža centralnog dela patosa", kazao je Selaković i podsetio da su brodovi koji su dovozili taj centralni deo patosa sa istoka bili usporeni zbog vremenskih prilika.
 
On je naglasio da će Hram imati više od 15.000 kvadratnih metara mozaika.
 
"To ne postoji nigde", rekao je Selaković.
 
On je dodao da su mozaici završeni i da su urađena bronzana vrata na ulazu u hram.
 
"Ono što je u samom hramu u ovom trenutku u fazi postavljanja, a što mi je rečeno da će do nedelje uveče biti potpuno završeno, jeste veliki luster koji je težine preko sedam tona i od tog trenutka kada on bude postavljen kreće skidanje poslednje faze skele, koja je do sada otežavala postavljanje završnog dela patosa. Tu je 3.650 kvadratnih metara poda koji je urađen u granitu, oniksu i belom karara mermeru. Projekat za taj patos radila je Ruska akademija umetnosti", rekao je Selaković.
 
Kada je reč o novcu koji je uložen, Selaković je rekao da je uloženo 43 miliona evra u prethodne tri godine.
 
"Ukupno je za ove tri godine dato više nego u prethodnih 40 godina", dodao je.
 
Naveo je i da je Rusija neizmerno pomogla.
 
"Oni su dali 10 miliona evra za izradu mozaika u kupoli i istočnom delu hrama", kazao je Selaković.
 
Kazao je i da se 43 miliona evra ne odnosi na uređenje platoa ispred Hrama Svetog Save, koje je sada u toku.
 
"Mi ćemo imati do decembra završen naš hram, ali kada je u pitanju Svetosavski plato, vremenski uslovi nam neće dozvoliti da sve završimo do kraja godine, ali već možete da vidite da je ta mala porta u ovom trenutku u ozbiljnim radovima", dodao je.
 
Selaković je istakao da je uveren da će Hram Svetog Save biti najposećeniji na Balkanu.
 
"Hram je hrišćanski, pravoslavni, on je srpski hram svih Srba", naveo je Selaković.
 
Podsetio je da je ideju o tom verskom objektu izneo Matija Ban, a da je 1935. godine počela gradnja, koju je prekinuo Drugi svetski rat. Kako kaže, važno je da naša generacija ima priliku da bude svedok istorije završetka Hrama Svetog Save, koji je "jedan od tri najveća pravoslavna hrama u svetu".
 
Opširnije o ovom hramu i ulaganju u njega čitajte OVDE.
 
Koja je uloga Selakovića u izgradnji Hrama Svetog Save?
 
Sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, od 2018. godine je deo komisije koja odlučuje na koji način će se trošiti novac koji država donira za završetak radova na Hramu Svetog Save. Selaković je na ovu poziciju postavljen kao predstavnik Predsedništva Srbije, piše portal Nova.rs.
 
Zaduženja Nikole Selakovića, kako navodi dalje Nova.rs, bila je i da odlučuje kome će biti dodeljena sredstva za uređivanje unutrašnjosti Hrama.
 
Međutim, Selaković nije jedini predstavnik države koji je učestvovao u obnovi Hrama Svetog Save. Na osnovu dokumentacije do koje je došao portal Nova.rs, može se videti da su u obnovi Hrama učestvovali i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, kao i Dragan Škrinjar, koji je takođe bio u svojstvu predstavnika Predsedništva Srbije.
  • монархија

    18.10.2020 16:53
    @masodont
    У старту си подржао ватиканску масонерију,мислећи да ти живот кроје вучић и брнабић,а они су из каце ватикана.
    Немој да сањаш демократију у Србији.



  • Z

    18.10.2020 14:11
    @orwell vegan
    Svaka čast na komentaru najzad neko da napiše istinu o SPC. Ništa nebih dodao samo bih se pridružio komentarima normalnih ljudi da se toliki novac daje a toliko bolesne dece,ljudi,besparic...itd. Što napisa jedan mi kao nacija zaista moramo nestati. HVALA.
  • w/e

    18.10.2020 13:50
    prioriteti
    Prioriteti bajo moj... bolje 43M u zlatnu kravu nego u nesto produktivno..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.