"Sedenje pred televizorom nije onlajn nastava, to je školski program"

Vlast se prema prosveti odnosi kao maćeha, a ministarstva kao njene ćerke koje su loše prema prosveti i ne znam da li će se to ikada promeniti, izjavila je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković i poručila da društvo mora da shvati, što pre to bolje, da bez obrazovanja apsolutno nema napretka.
"Sedenje pred televizorom nije onlajn nastava, to je školski program"
Foto: Pixabay
Ona je ukazala da se ceo svet brine kako će kovid uticati na đake i šta će oni naučiti za vreme krize, a da "jedino u Srbiji cvetaju ruže".
 
"Naša je bajka, nažalost, ipak Pepeljuga", ocenila je ona, ali je ipak pohvalila to što su na početku pandemije "za 48 sati svi iz regularne, tradicionalne škole prešli u onlajn sferu".
 
"Sve drugo nije dobro, jer prosvetni radnici nisu imali dovoljno sredstava i podrške", rekla je Janković i predočila da su u prosveti bili pod velikim stresom, "a nije bilo pomoći onih koji je trebalo da pomognu, posebno Ministarstva prosvete i direktora".
 
Pre svega, kako je napomenula, pojavila se "apsolutno pogrešna informacija da je sedenje pred televizorom onlajn nastava". Kako je objasnila, to je netačno, jer je onlajn nastava "samo direktna komunikacija između nastavnika i učenika" i protumačila da to što dete sedi ispred televizora može da se zove školski program.
 
"Fale nam oprema, obuka i veće povezivanje, pošto je kovid, u stvari, prilika da shvatimo da smo potrebni jedni drugima. Ako to do sada nismo shvatili, bojim se da ne možemo nikada", uverena je Janković.
 
Prema njenom stavu, i pre pandemije je vladao, i sada vlada, "nakaradni zakon", promenjen 2017. godine, "kada je došao" ministar prosvete Mladen Šarčević. To što Šarčević "praktično postavlja i razrešava sve direktore", ukazala je Janković, znači da "direktori na terenu rade šta god hoće" samo da ne bi bili razrešeni.
 
Ona je precizirala da problemi u prosveti nisu usko vezani za kovid i da se "direktori iživljavaju, a ministar to podnosi vrlo dobro".
 
Podsetivši da je prosveta sistem u kojem u proseku rade ljudi stariji od 45 godina, Janković je napomenula da ima mnogo prosvetnih radnika sa kombinovanim bolestima. Prema njenim rečima, USPRS je tražio da se tim prosvetnim radnicima omogući da rade od kuće, "sa lekarskim opravdanjima i utvrđenim dijagnozama", ali da "nije bilo sluha", pa svi moraju da rade u kombinovanoj nastavi.
 
Govoreći o tome kako su se učenici snašli u novonastaloj situaciji, Janković je naglasila da su "naša deca svakako najbolje od nas" i da se prilagođavaju brže i bolje nego što se misli.
 
"Pustimo decu da biju svoje bitke, to je zaista neophodno. Deca su se dobro privikla, njima čak odgovara onlajn sfera, to su deca 21. veka", istakla je Janković.
 
Ona je, međutim, skrenula pažnju na to da se ne znaju posledice ovakvog načina rada, koji će "sigurno mnogo uticati" i na sistem i na kvalitet obrazovanja, "jer je to neumitno".
  • Sonja

    19.10.2020 14:12
    ?
    Evo, kod nas već dva sata nema kablovske i interneta zbog kvara na mreži. Kako to da rešimo kada dete treba da preda rad? Na usb pa trk tamo gde ima signala? A šta ako nas opet zamandale u četr zida? Roditelji su i ovako na ivici živaca jer u školama organizacije nema a nastavnici se ponašaju i ocenjuju kao da najnormalnije drže nastavu. Deca, normalno, hvataju krivinu i koriste situaciju. Jedino su se na to jako lepo navikla.
  • Јое

    19.10.2020 12:30
    @Trt
    "protiv Vuka još uvek ratujete."
    Оно када Вука Караџића од некога ко искључиво пише ћирилицом, брани неко ко искључиво пише латиницом. :-)
  • Јое

    19.10.2020 12:07
    @Trt
    "Онлајн, едитовати, дилитнути, администратор, компјутер, селектовати, едуковати..." нису нови изрази, већ су то страни изрази. Постоји једна јако лепа књига, зове се "Речник страних речи и израза". Написао ју је Милан Вујаклија. Када ти се одмагле наочаре, потражи је, па се образуј.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija