Kon: Nadam se da neće biti vanrednog stanja i zaključavanja, mere se moraju poštovati

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas kako se nada da vanredno stanje i zaključavanje, kakvo je bilo ovog proleća, neće biti na dnevnom redu Kriznog štaba, ali onda se moraju poštovati preventivne mere.
Kon: Nadam se da neće biti vanrednog stanja i zaključavanja, mere se moraju poštovati
Foto: 021
"Ako ne može da se sprovede ono što je zahtev da se uspori virus, onda dolazimo u situaciju ubrzanog prenošenja virusa i tada, ponovo kažem, ne može neko da očekuje da ćemo stajati skrštenih ruku", naglasio je Kon za RTS.
 
Ako govorimo o merama zatvaranja, koje sada nisu opcija, ne bi trebalo da nam se desi da dođemo u bezizlaznu situaciju da nam se to dogodi, upozorio je Kon.
 
"Naglo pogoršenje situacije nije nemoguće, vidimo da je potencijal ovog virusa u Evropi veći nego što je bio. Kod nas je bolja situacija nego kod ostalih", ocenio je Kon, upozoravajući da se pogoršava uglavnom u Beogradu.
 
Velika je zabrinutost Kriznog štaba zbog situacije koje smo svesni i svesni smo da postoje neki nedodirljivi ljudi, rekao je Kon.
 
"To nas frustrira, kao i svakoga drugog. Postignut je konsenzus da je kontrola nešto što mora da ide uz sprovođenje mera", predočio je Kon.
 
Preporuke se, ocenio je on, ne shvataju ozbiljno, poput nošenja maske na otvorenom gde nije moguća distanca od 1,5 metra.
 
Kon je rekao da je duplo manje respiratornih infekcija nego u istom periodu protekle tri godine, čak i više od toga, što je posledica nošenja maski.
 
"Videćemo koliko će to i dalje pomagati, možemo da kontrolišemo u školama i predškolskim kolektivima, dok su veliki radni kolektivi prepušteni sebi", rekao je Kon.
 
Dodaje da je oko 15 odsto, 20 odsto ljudi preležalo koronu, da još čekaju podatak, ali da to još nije dovoljno da bi nas barijera imuniteta oslobodila od korone.
  • P

    19.10.2020 15:32
    Karantin
    Treba biti karantina bar 2-3 nedelje i to je jedini nacin da se korona smiri
  • Deda

    19.10.2020 14:41
    Neka mu neko javi da se on nista ne pita, nego samo jedan jedini vrhovni bog i vladar Olimpa - Vucic. Covek je ukinuo svaki dijalog i parlamentarizam, pa nema potrebe da se iko pravi da tu kao nesto radi. Samo nastavite da drljate kesice i da se pravite budale.
  • Kon

    19.10.2020 14:33
    Građani Srbije, uglavnom, poštuju mere zaštite . To radimo zbog nas , pratimo situacju kod nas i šire. Kriznom štabu ne verujemo, jer ste dokazano lagali građane , a onda i priznali.
    Vrhovni gazda Srbije , taj koji vas plaća , ne nosi masku . ni on vam ne veruje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.