Politika: Poreska uprava tačno zna ko prima platu iz inostranstva

Poreska uprava tačno zna kome svakog meseca leže na račun plata iz inostranstva i ustanovila je da veliki broj frilensera ne plaća poreze i doprinose.
Politika: Poreska uprava tačno zna ko prima platu iz inostranstva
Foto: Pixabay
Poreska uprava je potvrdila za "Politiku" da je identifikovala sve građane koji su imali prihode iz inostranstva.
 
Poreznici nisu naveli broj ovih građana, ali naglašavaju da će moći kontinuirano da ih kontrolišu, kao i da preduzmu sve zakonske mere da naplate porez.
 
Pošto među frilenserima vlada dilema šta i koliko treba da plaćaju, iz Poreske uprave objašnjavaju da imaju obavezu da podnesu poresku prijavu u roku od 30 dana od svakog ostvarenog prihoda. Poreska osnovica je prihod umanjen za normirane troškove, koji zavise od vrste prihoda, a stopa poreza je 20 odsto.
 
Što se tiče doprinosa, navode da doprinos za penzijsko osiguranje iznosi 25,5 odsto, dok se za zdravstveno osiguranje, ukoliko osoba nije već osigurana, plaća 10,3 odsto. 
 
Ukoliko prihod iz inostranstva ima tretman zarade, treba da se obračuna porez na ostvarenu zaradu. Osnovica se umanjuje za mesečni neoporezivi iznos, a poreska stopa je 10 odsto.
 
"Poreska uprava je uputila poziv poreskim obveznicima da samoinicijativno podnesu poreske prijave. Ukoliko to ne urade i ne izmire obaveze, propisane su prekršajne kazne, kao i krivično delo poreske utaje", navode poreznici.
 
Za nepodnošenje poreske prijave predviđena je novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara, a ako se ne plati porez utvrđen u prijavi kazna je u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza.
 
Kako zemlje u svetu tretiraju frilensere - koje su njihove obaveze i šta dobijaju zauzvrat, čitajte OVDE.
  • Jovan

    22.10.2020 22:50
    Ja prvi neću platiti ovoj bagri. Pakujem porodicu i odo.
  • Mama

    22.10.2020 20:46
    Glavom bez obzira
    Deco, palite odavde dok još moźete. Vi ste ti koji se niste prodali za sendvič i posao, sami ste se snašli i izborili za egzistenciju. Umesto da vam pomognu, odlučili su da vas odmognu, isti oni koji novac u koferima iznose na Kipar... Vi sre nijihova "lažna elita", njihova noćna mora Eto načina da vas se reše. Nek im je.prosto, idite, ovo nije zemlja, ovo je.prokleta avlija.
  • Nije samo IT

    22.10.2020 17:34
    Uopste nije samo IT i ovi influenseri. Masu ljudi znam koji su do proletos radili na brodu. Hoce drzava da ispostuje svoje zakone, 6 meseci i 1 dan van zemlje, oni nisu u pravnom smislu rezidenti???
    Nigde ih ne porezuju, samo se ovde zakon tumaci ko kako hoce. Ajde novinari budite novinari. Cackajte malo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.