Prosečna plata u Srbiji opala samo mesec dana nakon dostizanja "rekorda" od 511 evra

Samo mesec dana nakon što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio kako je prosečna plata u Srbiji prvi put prešla 511 evra - ta ista plata je pala.
Prosečna plata u Srbiji opala samo mesec dana nakon dostizanja "rekorda" od 511 evra
Foto: 021.rs
Naime, zvaničnici su se prošlog meseca pohvalili kako je julska prosečna zarada iznosila rekordnih 60.029 neto, ali taj iznos je već u narednom preseku Republičkog zavoda za statistiku niži od 60.000 dinara i iznosi 58.513 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Prosečna plata je pala širom Srbije, pa tako i u Vojvodini i to za oko 2.000 dinara.
 
U Vojvodini je prosečna neto zarada 55.476 dinara, a najveće plate imaju zaposleni u Gradu Novom Sadu i to 65.826 dinara neto.
 
S druge strane, tradicionalno najniže plate imaju zaposleni u Baču - svega 44.441 dinara neto.
 
Iznos koji je u proseku isplaćen u Baču niži je čak i od prave, realne plate koju građani Srbije zarađuju, a koju ne predstavlja prosečna zarada. Reč je o takozvanoj medijalnoj zaradi, iznosu koji obračunava Republički zavod za statistiku i do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. Medijalna zarada je u avgustu iznosila 45.000 dinara.
 
To faktički znači da je realna zarada u Srbiji čak 13.500 dinara niža od prosečne zarade koja se predstavlja mnogo glasnije u javnosti.
 
Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • @Jadni

    26.10.2020 17:13
    Sa turizmom od koga godišnje prihoduju 15 milijardi evra i koji im sačinjava 20% BDP-a.
    Plus veći troškovi.
  • Ovca

    26.10.2020 17:12
    Ovca
    Ljudi ostaju bez posla, sve manje ce biti radnih mesta, mnoge firme su iskoristile ovo vreme da radnike proglase tehnoloskim viskom. Posledice ce se tek osetiti, i ovi sto rade od kuce nece doveka...
  • Jadni

    26.10.2020 15:50
    Smo
    U hrvatskoj prosecna plata 800 evra. Samo kazem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.