Kon: Biće loše narednih sedam dana, predstoji povećanje smrtnih ishoda

Beograd je najveće žarište korona virusa i ovo do sada nismo videli, upozorio je večeras epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon i naglasio da vremena za uveravanja više nema i da su maske jedina barijera koja će sprečiti dalje širenje virusa.
"Današnji visok broj novozaraženih nije neočekivan, ali je situacija posebno kritična u Beogradu, imamo ozbiljan skok posebno, danas 590. To se nije dešavalo, bar ne do sada. Povećan je broj onih koji se javljaju u kovid ambulante kao i onih koji imaju sumnju pa rade bris. I kod njih je oko 40 odsto pozitivnih", naveo je Kon u Beogradskoj hronici Raddio-televizije Srbije (RTS) i naglasio da se "situacija ubrzano pogoršava".
 
Kon je rekao da medicinski deo Kriznog štaba donosi preporuke o kojima na kraju odlučuje Vlada, i da su inspekcije i komunalna služba su na terenu, ali da se i dalje organizuju zabave.
 
"Ne pominjemo mi zabave slučajno, jer nemate prenošenje po školama. Jedino što vidimo jeste da sve kreće od zabava, raznih skupova, privatnih proslava", upozorio je Kon.
 
On je naglasio da će, "ako ne postoji barijera, odnosno maske, morati da se uradi nešto drugo", sugerišući da maske treba nosti i napolju" i da, ako se to n ebude poštovalo, "onda mora da se menja zakonski okvir".
 
"Imate pravnike koji kažu da to ne može sem u vanrednom stanju. Ja to gledam sa više očaja i brige jer nisam u stanju da pomognem, jer nije to moja profesija. Može sve, ali treba vremena, a mi ga više nemamo", rekao je Kon i poručio: "Ljudi, nemojte da ulazite u gradski prevoz i zatvorene prostore bez maski. Ne znam drugo, a ni drugi ne znaju".
 
On je upozorio da će se  "narednih sedam dana biti loši" i da će "povećanja smrtnih ishoda tek doći".
 
"Efektivnost je bila fenomenalna u vanrednom stanju i tada sam rekao da epidemija ne može drugačije da se rešava. Ostajem pri tom stavu, bez obzira na kritike", naglasio je Kon.
 
Povodom aktuelne epidemiološke situacije predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se, kako je najavljeno, u Palati Srbija sastati sa rukovodiocima svih kovid bolnica u zemlji. 
  • Oko Grom

    29.10.2020 11:51
    Komedija
    Maiden u zagrebu u junu
    Yea
  • Jbt

    28.10.2020 13:15
    Ludaci
    Zatvorite bgd
  • @Svedjanin

    28.10.2020 09:31
    Ti si kao mnogo pismen, trebalo je da napises "da odrede" umesto "odrediti". Popujes drugima, a i sam gresis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.