Demograf Penev: Tokom leta povećana smrtnost za 13 odsto

Demograf Goran Penev izjavio je danas da je i u septembru ove godine nastavljeno značajno povećanje smrtnosti stanovništva.
Penev je, pozivajući se na najnovije podatke Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o promenama broja živorođenih i umrlih u periodu januar-septembar 2020, naveo da su nepovoljna kretanja naročito primetna u protekla četiri meseca (jun-septembar), kada je broj umrlih bio za više od 13 odsto veći nego u istom razdoblju 2019. godine.
 
Prema podacima RZS, u periodu jun-septembar živorođeno je 22.214, a preminulo 35.201 osoba.
 
"Promene broja umrlih i živorođenih u prvih devet meseci ove godine mogu se okarakteristati kao nepovoljne. To se posebno odnosi na letnje mesece (jun-septembar) kada je broj umrlih bio veći za 13 odsto, dok je broj živorođenih bio identičan onom iz istog razdoblja 2019. godine", rekeo je demograf.
 
Penev je ocenio da ukoliko bi do kraja godine bila nastavljena kretanja koja su bila prisutna u prvih devet meseci, u 2020. bi bili zabeleženi novi "crni" rekordi u pogledu broja umrlih preko 106 hiljada, kao i broja živođenih manje od 63 hiljade.
 
"Trenutno se takav scenario čini vrlo verovatnim, što znači da bi ove godine bio zabežen najveći broj umrlih u periodu nakon Drugog svetskog rata, i da bi broj živorođene dece bio najmanji u proteklih 120 godina. Kao rezultat takvih kretanja, rekordan bi bio i negativan prirodni priraštaj. Razlika između broja umrlih i živorođenih bi premašila 42.000 stanovnika, i bila bi za preko 5.000 veća nego 2019. godine", rekao je Beti demograf Goran Penev.
 
On je naglasio da treba imati u vidu da se radi o "prethodnim podacima", što znači da bi konačni podaci koji će biti objavljeni sredinom 2021. godine mogli biti još nepovoljniji, posebno ako se ima u vidu aktuelna situacija u vezi pandemije kovida-19.
  • M

    28.10.2020 09:28
    @Dzoni
    Upravo takvi slucajevi su mnogo cesci - umrli su zbog korone, a nisu bili ni zarazeni. Moj dalji rodjak koji ima rak nije dobio terapiju, verovatno su mu drasticno skratili zivot do sada.
  • čovek čoveku

    28.10.2020 09:27
    Povećen stres i depresija zadnjih meseci, obesmišljavanje svega na što smo navikli i što nam je davalo životnu energiju, sugurno su uticali značajno na povećanje smrtnosti.
  • HK

    28.10.2020 05:52
    Uz narod tako pametan, pametniji od celog sveta zajedno, mnogo vam dobro ide i uvek išlo kao naciji, u svakom pogledu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.