Kazna za nenošenje maske 5.000 ili 2.500 ako se plati za osam dana

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje priprema radna grupa Vlade Srbije, biće propisano da komunalna milicija izdaje prekršajni nalog za nepoštovanje propisanih mera za sprečavanje širenja virusa korona.
Kazna za nenošenje maske 5.000 ili 2.500 ako se plati za osam dana
Foto: Pixabay
To znači da će komunalna milicija građanima moći da izdaje prekršajni nalog ukoliko ne nose maske na propisanim mestima, za plaćanje kazne u iznosu od 5.000 dinara, koju u roku od osam dana mogu da plate umanjenu za pola, u iznosu od 2.500 dinara.
 
Isto važi i za pravna lica, preduzetnike i ugostiteljske objekte, kojima će prekršajnim nalogom biti izricane kazne zbog nepoštovanja mera koje se odnose na njih - poput razmaka između stolova, nepostojanja dezinfekcionih sredstava, ili korona redara... Za njih su predviđene više kazne. 
 
Novo ovlašćenje za izdavanje prekršajnog naloga odnosiće se samo na komunalnu miliciju, ne i na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, kako su to neki mediji objavili, potvrđeno je Tanjugu u radnoj grupi Vlade Srbije.
 
Kazne, koje će moći da se izreknu prekršajnim nalogom za kršenje mera neće biti povećane, biće u već propisanim fiksnim iznosima, a sada nisu u planu izmene Zakona o prekršajima.
 
Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović za Tanjug pojašanjva da prekršajni nalog koji će izdavati komunalna milicija treba da sadrži razlog izdavanja, član uredbe ili zakona koji se krši i pun fiksni iznos koji treba da se plati.
 
Prekršajni nalog funkcioniše kao i kod drugih mandatnih kazni, predviđenih za nepropisno parkiranje ili saobraćajne prekršaje - tako što lice kojem je nalog izdat, može da u roku od osam dana, od dana izdavanja, plati pola kazne, čime ispunjava svoju obavezu.
 
"Ukoliko želi da osporava prekršajni nalog, lice može u istom roku od osam dana da podnese zahtev za sudsko odlučivanje prekršajnom sudu", navela je Ristanović.
 
Ukoliko ne uradi ni jedno ni drugo, nalog sa klauzulom konačnosti i izvršnosti dolazi izdavalac naloga šalje sudu na prinudno izvršenje, dodala je predsednica prekršajnog suda u Beogradu. Napomenula je da i po isteku roka od osam dana lice može da plati kaznu iz naloga, ali u punom iznosu, jer ako ne plati pun iznos kazne, ostatak opet dolazi u sud na prinudno izvršenje.
 
Pored pomenutih novina, izmenama Zakona biće preziciran pojam kućnog karantina, rekla je ranije za Tanjug zamenik sekretara Vlade Srbije i član radne grupe za imenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Tamara Stojčević.
 
Naglasila je da su ovo samo hitne izmene, ukazujući da ovaj Zakon mora da bude usklađen sa preporukama i pravilnicima Svetske zdravstvene organizacije. Ona očekuje da će se predlog izmena naći pred vladom Srbije sledećeg četvtka, odnosno zajedno sa rebalansom budžeta, a potom i pred poslanicima Skupštine Srbije radi usvajanja. 
  • Vesna

    05.11.2020 00:37
    Maske
    Ima ih dosta koji se żale na maske i neće da ih nose ,jer im kao ugrozavaju zdravlje,istovremeno ne ispuštaju cigaretu iz usta.
  • Ns

    02.11.2020 15:45
    @borislav
    Sta lupas, imaju ovlašćenje da te legitimisu ako si učinio prekršaj iz delokruga njihovog rada, isto tako mogu da te privedu ili izvrše pregled vozila.
  • @ Borislav

    31.10.2020 14:51
    Znaš zašto je Srbija jedna od najvećih rupa na ovom svetu?
    Između ostalog zbog toga što 99% njenih stanovnika provede najmanje polovinu svog života u traženju rupa u zakonu kako bi uvek imali neki izgovor za svoju bahatost, bezobrazluk, samoživost. Ceo život provedu u tumačenju zakona, ustava, samo kako bi mogli da ga izvrdaju a u stvari su glupavi kao tocilo. Nit poznaju zakon, nit znaju koje su sve ustavne odredbe. Celokupno znanje o zakonima im se svodi na nekakve glasine. Čuo od ovog, onaj mu rekao, pročitao u nekoj viber grupi, video na nekom forumu . . . a tamo sve budale i teoretičari zavere kao što je i on. Sa takvim stanovništvom osuđeni smo na propast, na debakl, bez obzira ko je na vlasti. Vučić, Đilas, Jeremić, Tepićka, Šešelj, Boško Obradović, Vučević, Vuk Drašković, . . . .ko god od njih da je sada trenutno na vlasti, vladao bi glupavim narodom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.