Sudija finansirao izgradnju 13 apartmana na Kopaoniku, sudio Veselinoviću, Canetu Subotiću, Joci Amsterdamu

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Zoran Savić finansirao je sa poslovnim partnerom izgradnju 13 apartmana u samom centru Kopaonika nazvanih "Vila pahulja", piše KRIK.
Sudija finansirao izgradnju 13 apartmana na Kopaoniku, sudio Veselinoviću, Canetu Subotiću, Joci Amsterdamu
Foto: Pixabay
Kako se navodi u tekstu, pored te investicije Savić i njegova supruga koja je takođe sudija, već su vlasnici tri stana u centru Beograda i vikendice kod Avale.
 
Nije jasno kako ovaj sudijski par može da priušti ovako vrednu imovinu - prema proceni KRIK-a bračni par morao je da štedi duže od 25 godina da bi je stekao od plata, navodi taj portal. Dodaje se da je karijeru Savića obeležilo nekoliko kontroverznih sudskih postupaka, te je sudio Stanku Subotiću Canetu, ali i Zvonku Veselinoviću. 
 
Savić u Apelacionom sudu ima platu od oko 2.500 evra, pošto je u posebnom odeljenju za organizovani kriminal, dok je plata njegove supruge oko 1.500 evra, pošto sudi u građanskom odeljenju.
 
"Pod uslovom da zarade nisu trošili ni na šta drugo, ovaj sudijski par bi trebalo da štedi duže od 25 godina da bi kupio nekretnine koje sada poseduje", navodi KRIK.
 
Izbačeni dokazi
 
Zoran Savić, koji je rođen 1958. godine, postao je sudija krajem osamdesetih u Prvom opštinskom sudu u Beogradu. Posle više od deset godina napredovao je u današnji Viši sud, a potom u Vrhovni. Od 2010. je u beogradskom Apelacionom sudu, gde u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal sudi u nekim od najvećih postupaka u državi.
 
U postupku za ubistvo premijera Zorana Đinđića, Savić je bio član veća Vrhovnog suda Srbije koje je potvrdilo osuđujuću presudu pripadnicima zemunskog klana. Bio je i među sudijama koje su ukinule oslobađajuću presudu Željku Maksimoviću Maki i njegovim saradnicima za ubistvo policijskog generala Boška Buhe 2002. godine. 
 
Savić je u Apelacionom sudu predsedavao veću koje je oborilo osuđujuću presudu bivšem ministru životne sredine Oliveru Duliću i 2018. godine vratilo suđenje na početak, kao i u onom koje je ukinulo presudu kojom je bivši direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić bio osuđen na pet godina zatvora zbog malverzacija u ovoj državnoj firmi. 
 
Bio je u veću koje je kumove sa Kosova – kriminalce bliske SNS-u Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića – pravosnažno oslobodilo optužbi da su učestvovali u krađi kamiona uzetih na lizing, kao i među sudijama koje su potvrdile oslobađajuću presudu kriminalcu Sretenu Jociću – Joci Amsterdamu za organizovanje ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića 2008. godine. 
 
Najspornija odluka sudije Savića, ipak, bila je kada je sa kolegama iz veća nezakonito oslobodio kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta.
 
Subotić je za šverc cigareta tokom devedesetih prvobitno bio osuđen 2011.  na šest godina zatvora, a nakon što je došlo do smene vlasti u Srbiji ova presuda je poništena i suđenje vraćeno na početak. To, ponovno suđenje, pratile su brojne kontroverze – od izmene izjava svedoka do iznenadne pojave novih dokaza u Subotićevu korist. Viši sud je 2014. Subotića oslobodio krivice, ali se tužilaštvo žalilo na ovu presudu.
 
Nakon duže od godinu dana čekanja da Savić i njegove kolege u Apelacionom sudu odluče po žalbi tužilaštva, zastario je deo optužbi. Zatim su, krajem 2015, Subotića pravosnažno oslobodili. Veće kojem je predsedavao Savić odbacilo je deo dokaza tužilaštva o umešanosti Subotića u šverc cigareta.  
 
Savićevo veće, međutim, uradilo je to nezakonito, zaključio je Vrhovni kasacioni sud u maju 2016. Ova odluka, ipak, nije mogla da utuče na to što je Subotić oslobođen pošto je zakon prekršen u njegovu korist, pa je sud to samo konstatovao.
 
"Utvrđeno je da je pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu povređen zakon u korist okrivljenih Stanka Subotića (i saradnika). Vrhovni kasacioni sud je doneo presudu kojom se ograničio samo na to da utvrdi povredu zakona ne dirajući u pravosnažnost pobijene presude", piše u presudi ovog suda.
 
Pitanje odgovornosti sudija zbog nezakonitog oslobađanja Subotića nikada nije pokrenuto.
 
Uprkos tome, Vrhovni kasacioni sud – najviša sudska instanca, ocenio je da је Savić, tokom perioda od tri godine u koji ulazi i nezakonito oslobađanje Subotića, "izuzetno uspešno obavljao sudijsku funkciju".
 
Opširnije o ovom istraživanju čitajte u tekstu na portalu KRIK.
  • Neoplanta

    04.11.2020 12:30
    Dajte zovite caskom onog bugarskog grafologa, on ce vam lepo reci da to nisu njegovi stanovi!
  • Bacvanin

    04.11.2020 11:31
    Imao uzor
    @ Mojsije: Sto da ne prihvati to,jer misli alko mogu oni gore sto nebi mogao i ja,nisam pao sa kruske da to ne iskoristim.
  • Mojsije

    04.11.2020 06:02
    Ju ju
    Bas dobar neki sudija. Sudi pravicno i oslobadja nevine. Pravi covek uvek na pravom mestu. Ovo je Srbija danas!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.