Ombudsman: Neefikasno reagovanje policije na okupljanje nepoznatih osoba na krovovima zgrada

Zaštitnik građana Srbije preporučio je danas Ministarstvu unutrašnjih poslova da pokrene disciplinski postupak protiv policajaca koji, zbog neblagovremenog i neefikasnog postupanja, nisu utvrdili identitet ni razmotrili postojanje osnova za podnošenje prekršajnih prijava protiv ljudi koji su se okupljali na krovovima zgrada tokom vanrednog stanja.
 Ombudsman: Neefikasno reagovanje policije na okupljanje nepoznatih osoba na krovovima zgrada
Foto: 021.rs
U preporukama za ispravljanje propusta u radu, Zaštitnik građana je od MUP zatražio da preduzme sve potrebne mere da policijski službenici u budućem radu blagovremeno preduzmu sve potrebne radnje u cilju uspostavljanja javnog reda i mira -  izađu na lice mesta, identifikuju učinioce prekršaja i podnesu zahteve za pokretanje prekršajnog postupka ukoliko za to ima osnova.
 
Policijske uprave MUP u Beogradu, Nišu i Novom Sadu treba da sprovedu disciplinske postupke protiv policijskih službenika koji su bili zaduženi za postupanje po prijavama građana o okupljanju nepoznatih lica na krovovima stambenih zgrada u periodu 29. aprila do 3. maja, kako bi utvrdili da li su u postupanju po navedenim prijavama učinili neku od težih povreda radne dužnosti iz člana 207. Zakona o policiji, naveo je Zaštitnik građana.
 
Policija će voditi računa da se ne događaju slični propusti u postupanju po prijavama građana u cilju sprečavanja izvršenja prekršaja i kažnjavanja odgovornih lica, naveo je Zaštitnik građana i od ovog ministarstva zatražio da ga obavesti ishodu pokrenutih disciplinskih postupaka, a u roku od 60 dana i o preduzetim merama.
 
U postupku pokrenutom po sopstvenoj inicijativi posle saznanja iz medija, Zaštitnik građana je utvrdio da su policijski službenici u ova tri grada nepostupanjem po prijavama koje su građani podnosili propustili da spreče okupljanja nepoznatih lica na krovovima stambenih zgrada koja su tom prilikom koristila pirotehnička sredstva - baklje i petarde, u vreme u kome je važila zabrana kretanja na javnim
mestima.
 
Zaštitnik građana je utvrdio da zbog navedenih propusta u radu policije nije utvrđen identitet osoba koje su potencijalno počinioci prekršaja protiv javnog reda i mira, koji su normirani Zakonom o javnom redu i miru, i prekršaja protiv zabrane kretanja za vreme vanrednog stanja, koja je propisana Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja.
 
Posledica takvog postupanja policijskih službenika bila je opasnost od narušavanja javnog reda i mira u navedenom periodu, ali je dovedena u pitanje i efikasna primena mera Vlade Srbije za suzbijanje i sprečavanje širenja zarazne bolesti Kovid-19 i zaštita stanovništva, utvrdio je Zaštitnik građana.
  • kasno

    05.11.2020 16:05
    Ovo je bilo najbezobraznije i najbahatije moguće ponašanje, prst u oko normalnim građanima i pokazivanje da neki mogu šta god požele, a mi možemo samo da čučimo zatvoreni u stanovima.

    Svaka reakcija je dobrodošla, ali već je kasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.