Krizni štab zaseda danas: Glavna tema mogli bi da budu kafići i klubovi

Pošto se beleži sve veći broj obolelih od korona virusa, Krizni štab danas će razmatrati mogućnost uvođenja novih epidemioloških mera.
Sednica bi trebalo da počne u 11 časova.
 
Kako "Blic" nezvanično saznaje, glavna tema mogli bi da budu kafići i klubovi. Stroža mera, kada je reč o ugostiteljskim objektima bila bi potpuno zatvaranje, ali je izvesnija blaža varijanta - da se njihovo radno vreme skrati do 20 ili 21 sat.
 
O mogućnosti uvođenja novih mera u subotu je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
"Sa odlukom o eventualnom skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata ili njihovom zatvaranju, sačekaćemo dva-tri dana", rekao je tada Vučić.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da niko ne želi da priziva nove mere, ali da se ne beži od njih. 
 
"Iznad svega je zdravlje građana, ali ja sam odgovoran i za ekonomiju grada, da ljudi ne gube radna mesta, da probamo da zadržimo što normalniji način života, ali i izbegnemo dalje širenje virusa. Ako ne budemo u tome uspešni, moraćemo da idemo na radikalnije mere", ocenio je Vučević.
 
Da je vreme za nove mere naglasio je i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.
 
"Vreme je i za pojačavanje kontrola i za pojačavanje mera, mislim da je sad trenutak da uvedemo nove mere, da ih oročimo na određeni period, pratimo rezultate i da se tome prilagođavamo", izjavio je Radojičić. On je istakao da je javni prvoz jedna od tačaka koja nosi svoje rizike svuda u svetu, ali da nije ključna.
 
"Naravno da prevoz mora da funkcioniše i većina građana nosi maske. Ali javni prevoz nije ključna tačka kada je prenošenje virusa u pitanju, već su to žurke, noćni klubovi, mesta gde se u zatvorenom prostoru bez maske provodi više vremena", rekao je Radojičić.
 
Kako je najavio epidemiolog Predrag Kon, na sednici Kriznog štaba govoriće se o tome da zimski raspust bude u isto vreme za učenike u Vojvodini i centralnoj Srbiji. Iako prethodnih dana to nije bila opcija, nije isključeno ni da se eventualno razmotri produžetak jesenjeg školskog raspusta, koji je u toku.
 
Takođe, mera kojoj su pribegle pojedine lokalne samouprave, poput Novog Sada, o zatvaranju bazena, spa i velnes centara, mogla bi da bude preporučena za uvođenje na teritoriji cele zemlje.
 
Epidemiolozi ne kriju ni da nisu odustali od eventualnog obavezno nošenja maske na otvorenom, ali u svim prilikama.
  • neko

    12.11.2020 12:29
    Ако је ситуација тако озбиљна, па што не затворите кладионице коцкарнице ноћне клубове кафиће..? Па ту ни нема неких бенефита ни за државу а скоро ни за запослене..Много је већа штета у здравственом смислу од свега тога..Аман људи! Дозовите се памети!
  • prorok

    12.11.2020 11:17
    da pogodim: skracenje radnog vremena kafica za sat vremena i preporuka da svi nose maske
  • Tedros Adhanom

    12.11.2020 10:58
    Razuman korona virus je vrlo fer i mozemo ocekivati da ce se ovaj virus uspesno prilagoditi novom radnom vremenu kafica tako sto ce danju uglavnom odmarati a potom kretati u akciju po zatvaranju kafica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.