Poslanici izglasali uvođenje vanredne vakcinacije i novčanih kazni za kršenje korona mera

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a jedna od najvažnijih novina jeste ona u članu 33, a podrazumeva mogućnost uvođenja vanredne imunizacije.
Za izmene Zakona, od 192 prisutna poslanika, glasalo je 189, jedan je bio protiv, jedan uzdržan, a jedan poslanik nije glasao.
 
Na predložene izmene Zakona nije podnet nijedan amandman. Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da je zaštitnik građana uputio amandman, ali da nije podnet blagovremeno.
 
Kazne
 
Izmenama zakona predviđeno je da će komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor moći će da napiše kaznu od 5.000 dinara na licu mesta fizičkom licu koje ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu, dok će kazne za pravna lica biti od 50.000 do 300.000 dinara u zavisnosti od odredbe koju krše.
 
Zakonom je propisano da je kovid-19 zarazna bolest i to zarazna bolest koja se prenosi vazduhom, a nad kojom se sprovodi epidemiološki nadzor. Propisuje se i da osoba koju tokom epidemiološkog ispitivanja epidemiolog označi kao "kontakt" mora da se pridržava mera i uputstava koje odredi nadležni lekar. 
 
Kako posebna mera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti uvedena je lična zaštita od infekcije - što je obaveza svakog pojedinca da preduzme mere lične zaštite zdravlja i života u skladu sa prirodom bolesti, a usled nepridržavanja kojih može doći do ugrožavanja zdravlja i života drugih.
 
Definisana je i kućna izolacija kao mera kojom se nalaže lečenje u kućnim uslovima i ograničava sloboda kretanja obolelima od zarazne bolesti, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti i obolelima kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima.
 
Tu meru nalagaće lekar specijalista za infektivne bolesti ili lekar u skladu sa naredbama ministarstva o čemu će obavestiti nadležnog epidemiologa. Karantin u kući je mera kojom se ograničava sloboda kretanja i nalaže praćenje zdravstvenog stanja licima koja su bila ili za koja postoji sumnja da su bila u kontaktu sa zaraženim.
 
Vanredna vakcinacija
 
Izmenama Zakona u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti.
 
Obavezna ili preporučena vanredna imunizacija naređuje se aktom ministra, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Danom stupanja na snagu ovog zakona vakcinacija će moći da bude preporučena ili obavezna.
 
Do sada je vakcinacija bila obavezna samo za lica u posebnom riziku od bolesti: hepatitisa B, gripa, meningokokne bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i hemofilusom influence B, varičele, infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom. Zakon takođe propisuje i kazne za one koji odbijaju obaveznu imunizaciju, o čemu više OVDE.
 
Izmenama su definisane i države sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom kao države koje su zahvaćene epidemijom zarazne bolesti, a koje su radi zaštite od unošenja zaraze na teritoriju Srbije određene aktom ministra zdravlja.
 
Potvrda epidemiologa dovoljan dokaz za odsustvo radnika 
 
Izmenama zakona regulisano je i da potvrda od epidemiologa bude dovoljan dokaz poslodavcu da radnik ne radi u utvrđenom vremenskom periodu, a da mu pripada plata.
  • Cvet

    21.11.2020 01:26
    Pazi sad...
    Kakve maske, kakve distance...radim u fabrici gde je na stotine dusa jedna drugoj uz rame, gde je tu pravilnik o uvodjenju mera (distance). Kompletna industriska zona u Subotici radi na taj princip, svi jedni drugima uz rame, gde je Vučko da to vidi (napunili mu dzepove pa mu se zamaglile naocare)
  • Alcatraz

    16.11.2020 08:40
    Ako maske stite od kovida,zasto zabrana izlaska?
    Ako ne stite,zasto obavezna nosenje maske?
  • Kristijan

    15.11.2020 10:51
    Vakcinacija
    Pozdrav....cek..cek...Meni nesto sada nije jasno....vakcinu treba primiti da bi se zastitilo od te ili te zarazne bolesti (COVID)...Znaci primis vakcinu i zasticen si...e sad...kako onaj ko nije hteo primiti vakcinu moze biti opasnost za onoga ko je primio vakcinu i zasticen je....i zasto se bune oni koji hoce da budu vakcinisani ako su zasticeni...zasto prozivaju one koji ne zele da se vakcinisu...svako ima pravo da odluci sam o sebi dali hoce ili ne da bude vakcinisan...A drugo...hoce li i jedan doktor da mi objasni sastav vakcine..ili.dali se uprkos primljenoj vakcini neko moze zaraziti...takodje dali ce mi objasniti moguce posledice nakon primljene vakcine i ko je odgovoran za te posledice...odnosno koga bih mogao tuziti nakon mogucih komplikacija ili posledica...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija