Da li će vakcina protiv korone biti obavezna: Izmene zakona danas pred poslanicima

Predlog izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u novim odredbama ima prostor da se odluka o obaveznoj vakcinaciji donese ukoliko za tim bude potrebe, što bi u teoriji moglo da znači da i vakcina protiv virusa korona bude obavezna.
Da li će vakcina protiv korone biti obavezna: Izmene zakona danas pred poslanicima
Foto: Pixabay
Ta odluka, prema novom zakonskom rešenju, spada u nadležnost ministra zdravlja, a donosi se posebnom uredbom. Zakon propisuje i kazne za one koji bi, u takvom slučaju, odbili obaveznu imunizaciju.
 
Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti danas su pred poslanicima u Skupštini Srbije, a osim propisanih nadležnosti komunalnih inspektora i milicajaca, kao i jasnih odredbi o karantinu i kućnoj izolaciji, kao najvažniji deo zakona izdvaja se - imunizacija stanovništva.
 
O tome je za Blic govorila i v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović "Batut" Verica Jovanović.
 
"U skladu sa članom 33 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, vanredna imunizacija, koja može biti preporučena ili obavezna, naređuje se aktom Ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti", navodi doktorka Jovanović.
 
Ona dodaje da, imajući to u vidu, kao i činjenicu da su vakcine protiv kovid-19 još uvek u fazi kliničkog ispitivanja, kada vakcina bude registrovana za primenu u populaciji, naredbom ministra biće definisano da li će se vanredna imunizacija protiv kovida-19 sprovoditi kao obavezna ili preporučena.
 
"U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti koje su utvrđene zakonom ili druge zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti", navodi se u zakonu.
 
U dosadašnjem kalendaru imuninizacije obavezna vakcinacija bila je predviđena za lica u posebnom riziku od bolesti: hepatitisa B, gripa, meningokokne bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i hemofilusom influence B, varičele, infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.
 
U izmenama Zakona uz pomenute navode se i "ostale zarazne bolesti", a upravo je među ostale zarazne bolesti u novim izmenama zakona svrstan i kovid-19 i to kao zarazna bolest koja se prenosi vazduhom. Time je praktično je poseban akt ministra za obaveznu imunizaciju predviđen i za ovaj virus.
 
Zakon takođe propisuje i kazne za one koji odbijaju obaveznu imunizaciju.
 
"Prema članu 85 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za fizičko lice ako odbije obaveznu imunizaciju lica određenog uzrasta kao i za fizičko lice koje ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi u skladu sa ovim zakonom, a kojima se određuju mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, što bi verovatno bio slučaj kada je u pitanju obavezna vanredna imunizacija na osnovu naredbe Ministra zdravlja", objašnjava dokotorka Jovanović.
 
Prema izmena novog zakona, ministar zdravlja ima šira ovlašćenja i mogućnost donošenja određenih mera.
  • marko

    09.12.2020 12:37
    ti si bezbedan
    Ako se ti vakcinises a ja ne onda si ti bezbedan a ja ne i presudio sam sam sebi....sta tu nije jasno
  • Traki

    24.11.2020 19:29
    !
    Velika vecina nasih gradana se neslaze sa odlukoma nase vlasti a kada dogori do nokata bice svasta!!!ucene vezane za vakcinaciju ujedinice sve neodlucne u borbi za slobodu izbora.Brate mili pa ko zeli vakcinu neka se vakcinise.Mene i moju porodicu nece,mogu samo pokusati.
  • Marija

    16.11.2020 14:08
    Kljucna vakcinacija - Tetanus
    Postovani,
    Da li se zna kada ce biti nabavka vakcine protiv Tetanusa? Susrećemo se sa nedostatkom ove vakcine duži niz godina. Ova elementarna i esencijalna vakcina ne može da se nabavi u Srbiji ili je njena nabavka vrlo otežana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija