Živanović: Škole blizu venredne situacije, problematično naći zamene za pojedine predmete

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Tomislav Živanović ocenio je danas da škole u Srbiji još uvek nisu u kolapsu, ali su vrlo blizu vanrednoj situaciji zbog povećanog broja učenika i nastavnog osoblja obolelog od kovida19.
Živanović: Škole blizu venredne situacije, problematično naći zamene za pojedine predmete
Foto: Pixabay

"U prosveti imamo oko 100.000 zaposlenih, a veliki deo njih zaposlen je na određeno, ili imaju zamene. Po pitanju broja obolelih i onih koji se nalaze u izolaciji situacija se svakog momenta menja na gore. Plašim se da ćemo brzo doći u situaciju da nećemo moći da sprovodimo nastavu", rekao je Živanović za agenciju Beta.

Uz podsećanje da u Beogradu ima oko 250 škola, Živanović je rekao da se pre nekoliko dana čuo sa sindikalnom poverenicom u jednoj školi koja mu je rekla da su tada imali šestoro zaraženih nastavnika i desetoro koji su morali da budu u izolaciji zbog kontakata sa zaraženim osobama.

"Već sada je problematično naći zamene za predmete za koje je nastavni kadar inače deficitaran. Uskoro neće imati ko da ih menja, a nestručna zamena nije dobro rešenje. Bolje je bilo da je raspust produžen za dve nedelje, što bi ublažilo pik, pa bi nastavili normalnu nastavu kao i do sada. Očigledano da nas nisu razumeli", rekao je Živanović.

Prema zvaničnim podacima Gradskog veća za obrazovanjeu Novom Sadu, u osnovnim školama korona virusom zaraženo je 36 učenika i 107 zaposlenih, a 850 učenika i 96 zaposlenih je u izolaciji. U srednjim školama zaraženo je 111 učenika i 43 zaposlenih, dok je u izolaciji 359 dece i 50 zaposlenih.

Društvene mreže preplavljene su oglasima pretežno beogradskih škola koje traže dvonedeljne zamene za nastavni kadar. Nude se pune plate, a traže se i nastavnici koji nemaju završene master studije ili su još uvek apsolventi.

Živanović je rekao da sindikati iz Ministarstva prosvete nisu dobili podatke o tačnom broju zaraženih nastavnika i profesora, ali je siguran da je slična situaucija sa brojem obolelih i onih koji su u izolaciji i u drugim opštinama i gradovima, srazmerno njihovoj veličini i broju škola.

"Danas je ministar Branko Ružić izjavio da je trenutno u Srbiji oko dva odsto zaraženih učenika i da nema potrebe zatvarati škole. Ako se uzme u obzir činjenica da u Srbiji imamo oko 900.000 učenika, onda je to ogroman broj", rekao je Živanović i dodao da je krajnje vreme da se škole privremeno zatvore.

Prema njegovim rečima, sva tri reprezentativna sindikata prosvete podržavaju ideju da se ode na neku vrstu produženog raspusta, a da se kasnije to nadoknadi radnim subotama i produženjem školske godine.

"Za naš sindikat nije opcija onlajn nastava jer su deca u periodu takve nastave manje naučila, a dobar deo njih nije ni bio obuhvaćen onlajn nastavom. Postoji mogućnost da odemo na raspust dok se situacija ne poboljša, pa da produžimo školsku godinu za nekoliko nedelja i da radimo subotom. To nije strašno i bolje je od onlajn nastave", zaključio je Živanović.

  • Goran

    25.11.2020 08:18
    GSP
    A šta mislite sa koliko osoba u kontak na manjem prostoru od učionice dođe vozač sedmice u toku smene!?
  • 22.11.2020 23:15
    Neka Ružić dođe da predaje ili zameni jednu učiteljicu , vaspitačicu , spremačicu .....
  • Dostavišeamanbre

    22.11.2020 22:42
    Odgovor gospođi MAMI
    Poštovana gospođo MAMA,

    Da li bi ste pisali tako paušalne komentare kada bi ste upravo Vi bili deo tog procenta radnika koji je zaražen? Ili bi ste pak u tom slučaju ignorisali simptome, glumili da korona ne postoji, uredno poslali decu u školu a potom i sami otišli na posao time rizikujući mnoge živote?

    Evo olakšaću Vam, 2 posto od 900.000 dece je 18.000. To je Vama "neki procenat"? Očigledno je da niste upoznali nikog ko je bio zaražen ovim virusom, jer da jeste, ne bi ste ostavljali takve komentare.

    Srdačan pozdrav!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.