Tužba protiv direktora 300 škola jer su tražili od đaka da nose maske, moguće i kontratužbe

Direktori više od 300 osnovnih i srednjih škola u Beogradu tuženi su zato što su uslovljavali učenike i zaposlene da nose zaštitne maske u školama.
Tužba protiv direktora 300 škola jer su tražili od đaka da nose maske, moguće i kontratužbe
Foto: Pixabay
Prema rečima Vesne Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", reč je o hitroj reakciji javnog tužioca na tužbu koju je podneo predsednik policijskog sindikata protiv direktora svih beogradskih škola.
 
Postupajući po krivičnoj prijavi predsednika Sindikata zaposlenih policije Dejana Đukića, Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je zatražilo od policije da ispita direktore škola da li su i čije preporuke poštovali tokom i po završetku vanrednog stanja, proglašenog zbog epidemije korone, piše Danas.
 
U krivičnoj prijavi u koju je Danas imao uvid, direktori su optuženi za krivično delo ugrožavanje zdravlja i života zaposlenih i učenika škole. Njima se na teret stavlja da su poštujući preporuke "nelegitimnog" Kriznog štaba prekršili Ustav, odluke privremene Skupštine Srbije i stav Svetske zdravstvene organizacije koja je "potvrdila da maske ne štite od virusa".
 
Prema mišljenju podnosioca krivične prijave, direktori su prekršili članove Ustava koji definišu da je ljudski život neprikosnoven i da je fizički i psihički integritet nepovrediv, te da niko ne može biti izložen nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez slobodno datog pristanka. U prijavi se osporava i legitimitet Kriznog štaba.
 
Predsednik Društva direktora Srbije i direktor Druge ekonomske škole u Beogradu Dejan Nedić kaže za Danas da je prijava protiv direktora omalovažavajuća i degradirajuća. Najavio je sastanak sa ministrom prosvete Brankom Ružićem, od koga očekuje zaštitu. Najavio je i da će protiv predsednika pomenutog sindikata policije biti podneta kontratužba
 
Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović koji je takođe dobio poziv da se javi policiji, kaže za Danas da je njegova izjava u policiji glasila da je postupao po merama koje je naložilo Ministarstvo prosvete.
 
Vesni Vojvodić Mitrović neobična je i hitna reakcija tužilaštva, jer smatra da je predmet oblikovan na temelju apsurda. 
 
Ukoliko tužilaštvo smatra da je krivična prijava neosnovana ono može da je odbaci, potvrđeno je za Politiku u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu. Na pitanje Politike zbog čega nisu odbačene prijave u kojima se diskredituje Krizni štab, a direktori škola terete da ugrožavaju zdravlje učenika, u Tužilaštvu su naveli da navodi iz prijave moraju da se provere.
  • Saša

    26.11.2020 21:38
    Dođite sebi bre!!!
    Al ste svi pametni, prosto ne mogu da se nadivim svima!
    Ostavite se medicine kad je ne znate, otidite na one svejetojednavelikatavera sajtove pa tamo razmenjujte mišljenja i ideje sa ljudima sa sličnim poremećajima!
    Ili dođite malo u smene i kovid centre pa posle.mesec dana teoretišite!
    I ostavite decu i škole na miru!
    Deca treba da idu u školu a maske im ništa neće ulo učiniti.
    Imam ih troje po školama i ništa deci ne fali, sem kad ih prebace na online zabavu, koja je školski program a ne nastava.
    I šta vi, dežurni pljuvači, a i botovi u stvari želite?
    Da ne pitam šta znate i za šta se stručni zapravo, sem za prenošenje rek'omijedanprijatelj informacija i ostalih konfabulacija iskorištavajući situaciju da ovde da po netu svaka budala može ne samo da ima svoje mišljenje o svemu, posebno o temema o kojima nema pojma, nego da ih još javno i iznosi?!?!?!
    Bog s vama ljudi, pljuvači i botovi,...
    Ne zna se ko je gori po ovo društvo od vas...

  • Šta

    26.11.2020 21:31
    Vam je ljudi?
    Šta se sa Vama zbiva dragi sugrađani?
    Stvarno ne razumem niti tužbu niti ljude koji su je podneli?
    Lekar sam i imam četvoro dece, od toga trojw idu u škole.
    Radim u KOVID centru, bolnici, trenutno, tako da iz prve ruke vidim događanja.
    Mogu da razumem političke stav, mišljenje, neslaganje, ...
    Ali, koji Vam je bre đavo ljudi, pa se glupirate i otežavate i onako tešku situaciju?
    Pa moje koleginice, medicinske sestre se rastaču od umora po smenama negujuću bolesne, u sve ovim skafanderima koji dodatno otežavaju sve, a vi se sprdate?!?!?!?
    Pa kako Vas bre nije sramota?!?!?!?!

  • Živan Ra3

    26.11.2020 07:20
    Auuu
    Auuuu botova i minusa na normalne, zdravorazumne komentare.. Koliko vas plaćaju, jedan dinar, 10,100 po minusu, 100,1000 dinara po komentaru? Kontam da je više po komentaru, tu treba vijuge uključiti, sive ćelije pobuditi.. To je već opasan fizički i psihički napor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija