Lončar: Vakcina protiv korona virusa neće biti obavezna

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da vakcina protiv korona virusa, kada bude nabavljena, neće biti obavezna nego preporučena, kao i da za sada nisu razmatranja ograničenja za one koji eventualno ne žele da je prime.
Lončar: Vakcina protiv korona virusa neće biti obavezna
Foto: 021.rs
Lončar je za televiziju Hepi izjavio da su predviđeni prioriteti među onima koji bi među prvima mogli da prime vakcinu kada bude dostupna, da su na prvom mestu zdravstveni radnici koji rade na infektivnim klinikama u crvenim zonama, zatim ostali zdravstveni radnici, službe bezbednosti, vojska, policija i javne službe.
 
"Odavno su napisana ta pravila, mogu da budu malo modifikovana zbog specifičnosti virusa, ali vakcinacija nije obavezna, ona je preporučena", rekao je Lončar.
 
On je na pitanje novinara da li će građani koji eventualno ne žele da se vakcinišu protiv korona virusa moći da putuju, da odlaze u banku, lete avionom ili obavljaju druge poslove rekao da povodom takvih ograničenja, koja su najavile neke svetske avio-kompanije, potrebno je da "imate vakacinu koja ima dozvolu i da imate dovoljnu količinu da bi mogli svi da se vakcinišu".
 
Lončar je rekao da su privatne klinike u Srbiji uključene u borbu protiv epidemije tako što je nekim registrovanim mikrobiološkim laboratorijama dozvoljeno da rade tzv. "brze testove", ali ne i PCR testove na korona virus.
 
"Oni su u obavezi da do 12 časova prijave koliko ima pozitivnih da bismo mi mogli da se organizujemo", rekao je Lončar, navodeći da se dalje zbrinjavanje pacijenata odvija u državnim zdravstvenim ustanovama.
  • za Slavicu

    26.11.2020 14:22
    Normalno je da svako odlučuje o svom životu i zdravlju. Ljude valjda treba podsticati da uče i budu samostalni, a ne da neko drugi odlučuje umesto njih.
  • Slavica Dokmanovic

    26.11.2020 12:05
    Poverenje u nauku
    Najveci naucnici na Zemljinoj kugli zalozili su znanje, rad te su u roku od godinu dana razvili vakcinu za Kovid 19. Naravno, nauka i medicinska tehnologija su dosegle visok nivo, i za razvoj vakcine nije vise potrebno desetljece. Definitivno, ovo je borba protiv pandemija u kojoj je svaka Drzava na Zemljinoj kugli ulozila velika sredstva. Jer, bogatstvo svake zemlje se topi ako nema ljudi koji proizvode .
    U celom svetu ova stvar je shvacena ozbiljno. Zato smo dosli do situacije da svako pojedinacno odlucuje o svom zivotu , hoce ili nece primiti vakcinu. Ja cu je primiti odmah ,r verujem sinu koji je molekularni biolog.
    Slavica Dokmanovic, dipl.pravnik u penziji
  • M

    25.11.2020 14:12
    Kakva bre ogranicenja??? Vama su mozgovi ograniceni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.