Cena spomenika Stefanu Nemanji tajna do 2023.

Troškovi izrade i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu čuvaju se pod oznakom tajnosti do 2023. godine, zbog čega je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda odbio da dostavi ove podatke profesorima Filozofskog fakulteta iz Beograda koji su ih zatražili.
Pre skoro tri meseca petoro profesora uputilo je gradskim vlastima zahtev da daju javnosti uvid u iznos novca koji je iz budžeta Grada Beograda izdvojen za spomenik. Zahtev su podneli profesori Dubravka Stojanović, Ognjen Radonjić, Saša Brajović, Nenad Makuljević i Milan Vukomanović, piše "Danas".
 
Gradska uprava oglušila se o ovaj zahtev, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić je, umesto polaganja računa o troškovima, izneo niz uvreda na račun profesora koji traže ove informacije. Nakon toga, oni su uputili žalbu povereniku za informacije od javnog značaja, posle čega je Sekretarijat za kulturu morao da uputi odgovor, ali pozivajući se na zakon o poverljivosti, izbegli su da dostave tražene cifre.
 
Profesori su od Sekretarijata za kulturu grada Beograda zatražili da javnost obavesti o svim troškovima koji obuhvataju celokupni proces konkursa, izrade, transporta i postavljanja spomenika, o angažovanim preduzećima i pojedincima koji su obavili te poslove i datumima zaključivanja svih ugovora, kao i o izvoru finansijskih sredstava za te troškove.
 
Iz odgovora Sekretarijata vidi se, zapravo, jedan od ovih podataka – a to je da je izvor sredstava – Vlada Srbije, odnosno da je Vlada namenski prebacila novac gradskoj upravi Beograda.
 
U odgovoru Sekretarijata za kulturu, u koji je Danas imao uvid, navodi se da "Sekretarijat svojim postupcima nije imao nameru da uskrati informacije", ali se u nastavku pozivaju na Zakon o tajnosti podataka i navode da "Sekretarijat nije imao mogućnost da tražiocima informacije pruži na uvid tražene informacije".
 
Cena spomenika tajna do 2023. 
 
"Naime, iznos namenskog transfera, zaključkom Vlade RS od 18. jula 2018. godine, određen je za tajni podatak, sa stepenom tajnosti 'Poverljivo' i rokom čuvanja do 2023. godine", stoji u obrazloženju Sekretarijata.
 
Kao obrazloženje zašto su ovo važne informacije za javnost, profesori su naveli da se "Izgradnja spomenika Stefanu Nemanji, autora Aleksandra Rukavišnjikova, na Savskom trgu u Beogradu nalazi u središtu pažnje javnosti, pa je dobijanje potpunih informacija o svim aspektima ovog procesa od izuzetne važnosti".
 
 
Arhitekta Ljubica Slavković ističe za "Danas" da je jako neobično da ti podaci budu tajni ako je sve plaćeno novcem iz budžeta.
 
"Mi kao građani imamo pravo da znamo kako se tim novcem raspolaže, pogotovo kada je u pitanju nešto reprezentativno kao što je spomenik. Mene to podseća na Skoplje 2014. jer se Beograd već duže vreme razvija u tom maniru spomeničke gradnje koja nudi nekakvu šarenu lažu, a pozadinski interes jeste korupcija i otimanje javnog novca", navodi Slavković. Ona ne veruje da ćemo ni 2023. saznati pravu cenu.
 
Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija objašnjava da postoje vrlo jasne odredbe kada se nešto proglašava tajnim podatkom, a da ne vidi zašto bi to bio slučaj sa cenom spomenika.
 
"Jedino što mi pada na pamet su neki međunarodni razlozi pošto je spomenik isporučen iz Rusije. Ali, sve i da postoje, ne mislim da su oni opravdani jer je u demokratskom društvu normalno da građani dobiju informacije o onome što se plaća javnim sredstvima", ističe Nenadić.
 
On je dao i predlog gradskim vlastima da svečano otkrivanje spomenika bude upriličeno tek kada istekne rok poverljivosti informacije o njegovoj ceni.
  • Oko Grom

    26.11.2020 16:13
    Komedija
    @ Komifo
    Moj je glavni grad Srbija a država bih ne znam kako to ne znaš.
    Inače ja imam još 2 države šta misliš koje.
    Ja sam od onih, od Tokija do amerike Srbija glavni grad francuska.
  • danas

    26.11.2020 14:59
    danas je svako postaje predsednik. Zašto ne bi i ti?
  • Miodrag

    26.11.2020 14:35
    Istins
    Čim budu uhapšeni istina će izaći na videlo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.