Vlada Srbije predložila poskupljenje pretplate za RTS i RTV

Taksa za RTS i RTV u narednih godinu dana iznosiće 299, umesto dosadašnjih 255 dinara, navodi se u Predlogu zakona koji je upućen Skupštini Srbije.
Vlada Srbije predložila poskupljenje pretplate za RTS i RTV
Foto: Pixabay
Kako javlja portal Cenzolovka, u proceduru Skupštine Srbije 27. novembra ušao je Predlog zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis kojim Vlada Srbije predlaže da taksa za RTS i RTV, tzv. pretplata, od 1. januara do kraja iduće godine iznosi 299 dinara, umesto dosadašnjih 255 dinara.
 
Taksa će se i ubuduće naplaćivati kroz objedinjeni račun za struju.
 
Istim zakonskim predlogom predviđeno je da se do 31. decembra 2021. godine javni medijski servisi – RTS i RTV – delimično finansiraju iz takse za javni medijski servis, a delimično iz budžeta Republike Srbije.
 
Takav kombinovani model finansiranja na snazi je od početka 2016. godine. Taksa za medijske servise je isprva iznosila 150 dinara, da bi od početka 2019. skočila na 220, a od početka ove godine građani su taksu za javne servise plaćali 255 dinara.
 
Podsetimo da desetine hiljada starih dugovanja građana koje su sudovi prosledili na naplatu javnim izvršiteljima odnosi se na neplaćenu TV pretplatu. Ukupna potraživanja Javnog medijskog servisa za pretplatu iznose 52,9 milijardi dinara, odnosno 448 miliona evra. Opširnije u tekstu OVDE.
  • Istina

    03.12.2020 11:27
    @g pen
    Opozicija u Srbiji postoji. To je skaljarski kriminalni klan.
  • g pen

    03.12.2020 10:36
    Margareta, opozicija ne postoji. Zato je i bio bojkot jer je opozicija iz iste kuhinje kao vlast.
  • Margareta

    02.12.2020 12:48
    A hoce li vec jednom neko od opozicije, koji imaju timove pravnika i advokata, da nadje model kako da ne placamo taj namet, jer ne gledamo RTS. Ja ga ne gledam punih 10 godina, koliko ljudi cak i nema TV, i ne mozemo da se oslobodimo ovog haracenja, a ugovor sa EPS-om nisam potpisala za ovu naknadu, samo za elekt. energiju i pratece troskove
    Hoce li neko ovo vise pravno osporiti
    Pa oni koji gledaju neka lepo placaju po 5.000 mesecno jer im je to jedini izvor informisanja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.