Direktorka "Batuta": Test na koronu treba raditi dva, tri dana nakon pojave simptoma

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović izjavila je da osobe koje imaju temperaturu i kašalj treba da urade testove u roku od dva, tri dana od pojave simptoma.
"Na usluzi su domovi zdravlja, u kovid ambulantama mogu da urade i to testiranje, rezultat stiže vrlo brzo i postavlja se dijagnoza kao da je urađen PCR test. Ako je antigenski test negativan, a osoba ima simptome, tada je potreban PCR test", istakla je Jovanovićeva za RTS.
 
Prema njenim rečima, ponovno testiranje za osobe koje su završile lečenje nije potrebno.
 
"Radi se o primeni protokola koji su utvrdili Svetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za kontrolu bolesti. Mi smo to primenili od avgusta. Posle 14 dana provedenih u kući, zaključkom lekara je završena i infektivnost za onoga ko je bio pozitivan na koronu. Kad je u pitanju lečenje u bolnici, lekar odlučuje koliko će još pacijent ostati u kućnim uslovima, ali retestiranje nije potrebno", kazala je Jovanovićeva.
 
Navodi da, prema stručnoj literaturi, nema infektivnosti posle 14 dana.
 
Pošto se u svakodnevnom radu sreću sa Covidom-19, za zdravstvene radnike, kao i za ostale građane, kako je rekla, važi isti princip.
 
Napominje da je dovoljan izveštaj lekara i da poslodavac na osnovu toga treba da primi zaposlenog.
 
Ukazuje da u Srbiji bliski kontakti ostaju u karantinu 14 dana, dok je u nekim drugim zemljama taj period skraćen na 10 dana.
 
"Kod nas je 14 dana. Sve stručne preporuke se prate i verujem da će tokom vremena biti brojnih promena za dobrobit svih nas. Sve što se primenjuje u svetu, praćenja i kontrola epidemije, primenjuje se i kod nas", zaključuje Jovanovićeva.
  • Zla...

    02.12.2020 10:41
    A posao?
    Sta radi onaj koji ima simptome i ne moze da ode na posao. Lezi kod kuce 2-3 dana sa simptomima, ne sme da ode na posao, rano je za kovid- ambulantu i testiranje, kod izabranog lekara ga ne primaju zbog temperature...... i na koji nacin onda da pravda odsustvo sa posla ? Ko njemu veruje da je bolestan? Zakon ga obavezuje da preda listu u firmu da mu je bolovanje odobreno!! Kako da dodje do te potvrde ???
  • ???

    02.12.2020 10:04
    ??
    Zar nije bilo 5 dana?
  • Margareta

    02.12.2020 09:19
    Zemljo ludaka, na pocetku pandemije nasim ljudima nisu dali da udju u zemlju, drzali ih kao taoce na aerodromima i granicnim prelazima po 5-6 dana i onda karantin 28 dana, iako nisu bili zarazeni. A tada je bilo do 100 zarazenih dnevno
    Sada, sa 7.000 zarazenih oni drze otvorene granice, ulazi svako bez testa, ali zatvaraju frizeraje
    Kome oni mogu da pomognu, samo ovom ubogom narodu zamazuju oci da drzava kao postoji i nesto radi
    Da nije onih lekara koji nadljudskim snagama opstaju sto se drzave tice i ko je vodi mogli bi svi u ponor
    Pa dovoljno je videti ko nam sedi u skupstini, ti ljudi vode ovaj ludacki brod
    Umesto u ovom haosu da raspravljaju kako da spasavaju sto se jos moze oni se satima utrkuju ko ce vise da hvali predsednika. Za to ih placamo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.