Kancelarija SZO u Srbiji: Nema podataka o efikasnosti vakcina

Nijedan proizvođač vakcina nije još podelio konačne podatke o efikasnosti vakcina sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), pa ni "Sputnjik V", navela je Kancelarija SZO u Srbiji za Radio slobodna Evropa posle najave Vlade Srbije da stiže 20 doza ruske vakcine "Sputnjik V" za laboratorijsku kontrolu.
U Kancelariji SZO napominju da su države "u individualnim pregovorima sa proizvođačima vakcina".
 
"Tako verujemo i da Srbija pregovara sa različitim proizvođačima", stoji u odgovoru.
 
Na pitanje kako gledaju na izjave zvaničnika Srbije da će stići vakcine nekoliko proizvođača, kao i na najavu da bi vakcina mogla da stigne do Nove godine, iz Kancelarije SZO navode da više zemalja najavljuje vakcinu pre Nove godine za prioritetne grupe.
 
"Da li će to biti moguće još uvek nismo sigurni, iako se svi nadamo da će se to desiti što pre. Masovna vakcinacija će biti verovatno u drugom i trećem kvartalu 2021. godine", napominje se.
 
Rusija do sada nije zvanično postala deo Kovaks inicijative. Tom međunarodnom inicijativom se više od 180 država obavezalo da će omogućiti da se vakcine, kad budu dostupne, pravedno podele među svim državama.
 
"Svetska zdravstvena organizacija pregovara sa svim zemljama u obezbeđivanju pristupa vakcinama čim postanu dostupne. Kovaks inicijativa ima najveći broj kandidata za vakcinu na svetu i više od 180 zemalja se obavezalo da će učestvovati u ovoj inicijativi. Nastavljaju se pregovori sa zemljama koje još nisu formalno pristale da učestvuju u ovoj inicijativi", navodi Kancelarija SZO u Srbiji.
 
U toku su i pregovori Svetske zdravstvene organizacije sa proizvođačima potencijalnih vakcina, te je u odgovoru pojašnjeno šta je sve potrebno kako bi SZO odobrio vakcinu.
 
"Proizvođači vakcine treba da dokumentaciju daju na uvid SZO, koja će onda da radi na takozvanoj prekvalifikaciji vakcine - tj. utvrdiće se da prema važećim standardima SZO može da preporuči upotrebu određene vakcine", navodi se u odgovoru.
 
Kako se ističe, svrha prekvalifikacije SZO je da osigura da dijagnostika, lekovi, vakcine i oprema i uređaji povezani sa imunizacijom ispunjavaju globalne standarde kvaliteta, sigurnosti i efikasnosti.
 
"Proces prekvalifikacije sastoji se od transparentne, naučno opravdane procene, koja uključuje pregled dosijea, ispitivanje konzistentnosti, ocenu efikasnosti kao i eventualne posete proizvođačima", objašnjava SZO.
 
Napominju i da prekvalifikacija vakcine nije isto što i dozvola za korišćenje vakcine u određenoj državi, te da su "državne institucije nezavisne u izdavanju dozvole za upotrebu".
  • Ma

    02.12.2020 15:38
    Ma
    Ma nema para englezi sve pustili u normalu evo i nemci od 10 puštaju. Toliko o najbogatijem rastu u evropi uvalice nam neke kineske ili indijske brukaaaaaaa.........
  • Dr sci.vet.med

    02.12.2020 14:15
    Pre ćemo steći kol. Imunitet.
    Pre ćemo steći kolektivni imunitet nego što će vakcina stići i kao što je rekao moj kolega Milanko Šekler moraće se svake godine praviti nova vakcina ako se desi mutacija.


    Takodje ću se složiti da će ovaj virus ući u grupu gde se nalazi 4 ljudska coronavirusa.



    Epidemiju smo mi ljudi izazvali a ne životinje.



    Za 10 godina može da se desi da dodje još neki životinjski virus.



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.