"Živeti uspravno": Pandemija pokazala koliko je opasno ako nema alternative kolektivnom smeštaju osoba sa invaliditetom

Pandemija virusa korona pokazala je, između ostalog, koliku opasnost po život može da donese situacija u kojoj države nemaju alternativu uslugama kolektivnog smeštaja, saopštili su iz Centra "Živeti uspravno" povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.
"Srbija svojim merama i nepostojanjem kapaciteta za hitnu deinstitucionalizaciju donela je nekoliko važnih mera za ljude koji koriste usluge u zajednici, ali ih je u dobrom delu lokalnih samouprava morala redukovati radi ispomoći pružaocima rezidencijalnih ustanova. Trenutno niko, sem zaposlenih u njima i, nadamo se, nadležnih tela, ne zna stvanu situaciju u ustanovama", ocenjuje se u saopštenju Centra.
 
Kako navode, ovo je globalna realnost i pravi trenutak za punu primenu Međunarodne konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, u smislu članova koji se odnose na poslovnu sposobnost, pravo na samostalni život i uključenost u zajednicu uz odgoarajuću asistenciju i prava iz oblasti socijalne zaštite.
 
Podsećaju da je prošlo godinu dana otkako je Grad NOvi Sad posle 10 godina projektnog sufinansiranja i 15 godina pregovaranja uveo uslugu personalne asistencije u sistem budžetskog finansiranja izmenom Odluke o socijalnoj zaštiti koja je stupila na snagu 31. decembra 2019. godine.
 
Ipak, dodaju, 16. jula ove godine izmenjen je Pravilnik o finansiranju usluge koji definiše kriterijume pod kojima ovlašćni pružalac može pružiti 30 odsto više usluge na nivou godine u odnosu na sredstva koja su mu odobrena za ukupan broj korisnika kojima pruža uslugu.
 
"Trenutno radimo na tome da se podatak o procentualnom ograničenju izostavi iz Pravilnika o ostvarivanju prava na finansiranje usluge personalne asistencije i da se u odobravanju prava na veći broj sati od zakonom definisanog minimuma pođe od stvarnih potreba osobe kojoj je ova usluga potrebna. Ukoliko se ovaj kriterijum izostavi, kad je Novi Sad u pitanju, bilo bi usklađeno s Konvencijom sve što trenutno dozvoljava zakonski okvir u Srbiji", objašnjavaju. 
 
S druge strane, dodaju, Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji je navedenim pravilnikom omogućio pravo korisnika na izbor licenciranog pružaoca usluge, tako što na osnovu rešenja Centra za socijalni rad o ostvarivanju prava na uslugu, osoba sama ugovara uslugu sa licenciranim pružaocem koji je na osnovu toga organizuje. 
 
Centar je 27. novembra pokrenuo još jednu kampanju grupnog prikupljanja sredstava za personalnu asistenciju, ovog puta da se pokriju troškovi tri mesečne bruto zarade u Subotici budući da deo osoba sa invaliditetom nema pravo na finansiranje usluge personalne asistencije jer je osnov za njegovo ostvarivanja korišćenje uvećanog dodatka za tuđu negu i pomoć na koji imaju pravo samo osobe sa 100 odsto oštećenja
 
"To znači da najveći broj osoba koje se otežano kreću ili ima smanjenje neke sposobnosti niže od 100 odsto, ne može da ostvari pravo na finansiranje asistencije. Svrha kampanje je dvostruka: da obezbedimo novac koji nedostaje i da pokrenemo izmenu propisa u ovom delu jer po preporukama Komiteta UN za prava osoba sa invaliditetom osnov za odobravanje vrste i stepena podrške za izjednačavanje mogućnosti treba da bude nivo potreba, a ne stepen oštećenja/smanjenja sposobnosti", pojašnjavaju u saopštenju.
 
Ove godine obeležava se i 20 godina od otvaranja savetovališta, čiji je tim, uz nekoliko saradnika, pre 19 godina osnovao Centar kao samostalno udruženje građana
 
"Ovu godinu pamtićemo po prepoznavanju značaja međusobne podrške i razvijanja svesti o međusobnoj povezanosti i međuzavisnosti, na šta nam iskustvo sa virusom korona ukazuje. S tim u vezi, u okviru programa 'Specijalni fokus', uz podršku Rekonstrukcije ženski fond, završavamo rad na projektu 'U istom filmu' koji će javnosti od iduće nedelje predstaviti iskustva različitih ljudi u periodu april-septembar 2020. godine s fokusom na rešenja", piše u saopštenju Centra.
 
Obeležavanje 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ima za cilj da promoviše puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u svim aspektima društvenog života i razvoja. Tema ovogodišnjeg obeležavanja je "Bolja izgradnja: prema post kovid svetu koji uključuje osobe sa invaliditetom, te koji je pristupačan i održiv".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija