Godina koju nije potrebno slaviti: Gradovi u Srbiji umesto za doček novac daju za lečenje dece

Nakon inicijative aktivista da, umesto tradicionalnih proslava Nove godine, gradovi i opštine u Srbiji sredstva preusmere za pomoć deci za koju je neophodno lečenje u inostranstvu, pojedini gradonačelnici odgovorili su pozitivno.
Godina koju nije potrebno slaviti: Gradovi u Srbiji umesto za doček novac daju za lečenje dece
Foto: 021.rs
Tako su Kragujevac, Užice, Veliko Gradište, Sombor, Vladičin Han, Pirot i Zrenjanin već doneli odluke o preusmeravanju novca ranije budžetiranog za proslavu dočeka.
 
Kristina Urošević iz "Kreni-promeni" objasnila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ta organizacija u gradovima širom Srbije pokrenula potpisivanje peticija kojima se traži da se novac iz budžeta planiran za proslavu Nove godine utroši za lečenje dece.
 
Kako je navela, cilj akcije je pomoć roditeljima da obezbede sredstva za lečenje teško obolele dece.
 
Novac planiran za proslavu Nove godine, dodala je Urošević, već postoji u opštinskim i gradskim budžetima i izvesno je da, zbog trenutne situacije sa pandemijom, zabrane okupljanja i drugih ograničenja, neće biti utrošen na koncerte, vatromete i proslave.
 
Peticije koje su trenutno organizovane u 22 grada, potpisalo je više od 97.000 građana – najviše u Beogradu 68.427, Novom Sadu 6.399, Kragujevcu 4.811, Nišu 2.334, Kruševcu 2.228, Valjevu 1.883, Kraljevu 1.308, Zrenjaninu 1.288, Pirotu 1.115.
 
Prema javno dostupnim podacima, Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) je tokom 2019. godine na lečenje u inostranstvo uputio 649 dece iz Srbije. Za još 50 njih sredstva za lečenje van zemlje obezbedio je fond Ministarstva zdravlja, a za 143 bolesna deteta lečenje u inostranstvu finansirale su humanitarne organizacije sredstvima prikupljenim putem donacija i SMS poruka.
 
Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca u centralnoj Srbiji, rekao je za RSE da je Gradsko veće donelo odluku da se sredstva za doček Nove godine preusmere za lečenje bolesne dece.
 
"Smatram da ovo nije godina koju je potrebno previše slaviti. Ovo je godina borbe kada moramo da budemo jedinstveni, a deo te jedinstvenosti svakako jeste i briga o najmlađima i najugroženijima koji boluju od retkih bolesti i kojima samo tako možemo da pomognemo", podvukao je Dašić.
 
Podsetimo, Grad Novi Sad će u fond za lečenje dece u ovoj godini uplatiti rekordnih 25 miliona dinara, što je rekordna suma, s obzirom na to da je prethodnih godina Grad za ovu svrhu izdvajao po 10 miliona. 
 
Opširnije na sajtu RSE.
  • Milan

    14.12.2020 07:54
    Svece to!
    Zavrsiti u necijim dzepicima. Svesni su oni da ce ljudi za bolesne uvek dati i od svog poslednjeg dinara, zato se i ne uzrujavaju puno a i ne daju pare.
  • Piplfoks

    14.12.2020 00:07
    @Orwell Vegan

    Uvek sipam sebi malo čvaraka kad čitam tvoje komentare. Čak i kad nisam gladan ja uzmem malo pa makar bacio, čisto da tvoja borba ne bude uzalud.
  • @Đura

    13.12.2020 20:43
    Sram te bilo i sve vas sto ne cenite zivot. Ova godina, bas ova, je nekom donela ljubav, nekom prvo dete, nekom izlecenje neke bolesti, a nekom je i poslednja, i kao takva izuzetno vredna. Naravno da je za slavlje. Treba da je slavi svako ko je jos uvek ziv. Malo manje nezahvalnosti u zivotu bi vas mnogo poboljsalo, i vas i vase kukavne zivote. Nije do korone, do vas je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.