VIDEO: Prve doze Fajzerove vakcine stigle u Srbiju

U Srbiju je danas stigao prvi kontingent Fajzerove vakcine.
VIDEO: Prve doze Fajzerove vakcine stigle u Srbiju
Foto: FoNet
Prvi deo kontigenta Fajzerove vakcine dopremljen je avionom na beogradski aerodrom. 
 
U kontigentu je 4.800 komada vakcina, a, prema ranijim najavama, namenjene su najpre korisnicima staračkih domova. 
 
Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije dala je saglasnost za upotrebu i uvoz Fajzerove vakcine.
 
 
Inače, danas će se održati prva radna sednica Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv Covida19 na kojoj bi trebalo da usvoji Operativni plan pripreme i sprovođenja imunizacije stanovništva u našoj zemlji, navodi RTS.
 
Vlada Srbije usvojila je opšte ciljeve plana imunizacije u Srbiji i predvidela aktivnosti za ostvarenje tih ciljeva što stoji u Akcionom planu koji je izradio Institut "Batut".
 
Ministar zdravlja formirao je Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju protiv Covida19 čiji je predsednik državni sekretar Mirsad Đerlek. Članovi tima, pored predstavnika ministarstava, čine lekari i epidemiolozi.
  • Zastita

    22.12.2020 19:56
    zastita
    Valjda nasi umeju da odrze hladni lanac od -80 C
  • Sve stručnjaci

    22.12.2020 17:59
    @Aleksandar Nisam siguran na koga to mislite, ko da ispuni? Hoćete da vam Vučić napravi vakcine koje proizvođači vakcina ne obezbeđuju jer ih nemaju dovoljno za sve? Šta želite, stručnjaci, da Srbija uradi? Da vojno napadne zapadne zemlje i otme im na silu vakcine?
    @Milan Rusija nudi proizvodnju njihove vakcine svima zainteresovanima, ali nažalost plašim se da mi za to u ovom trenutku nemamo resursa, kako materijalnih tako i ljudskih. Sa time u vezi lično sam zapanjen da vrhunski stručnjaci za virusologiju među komentatorima se nisu javili vladi da ponude svoje usluge i iskustvo i pomognu građanima Srbije da napravimo vakcine i konačno se rešimo ove pošasti.
  • Milan

    22.12.2020 12:36
    Od Loncareve izjave da cemo do kraja godine ako treba i sami proizvoditi vakcinu (ako ne sami onda eventualno u kooperaciji sa parternima iz Rusije i Kine) i Vuciceve da stize 1.800.000 doza stigli smo do 4.800 doza Fajzerove vakcine koje predstavljaju test uzorak na osnovu kojeg nasa regulatorna tela treba da izdaju dozvolu za koriscenje. Sta ce biti 2021 niko ne zna, ali sam siguran da cemo videti dosta bombasticnih izjava. Dotle samo se nadam da nismo toliko nesposobni da ne mozemo da odrzimo hladni lanac od -80 za ovako mali uzorak, i nadam se da ce vakcine u ispravnom stanju stici do regulatornih tela da bi nad njima mogle da se urade neophodne analize (mada se iskreno pitam da li mi radimo ikakve analize ili samo gledamo dokumentaciju koju je poslao proizvodjac).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.