Za razliku od cele Evrope, žene obolele od najtežeg oblika raka dojke u Srbiji nemaju pristup inovativnoj terapiji o trošku Fonda

Gotovo sve države regiona i Evrope ženama obolelim od najtežeg oblika raka dojke obezbeđuju inovativnu, ciljanu terapiju koja im produžava život - ali to nije slučaj u Srbiji, u kojoj ove žene nemaju pristup savremenoj terapiji o trošku zdravstvenog osiguranja.
To dovodi do izvesne smrti jer je metastatski karcinom dojke neizlečiva bolest.
 
Kako bi ukazale vlastima u Srbiji da je briga o zdravlju stanovništva, a naročito žena sa metastazama raka dojke, standard od kog se ne sme odstupati, organizacije "Evropa Dona Srbija", "Jefimija" i Društvo za borbu protiv raka Sombor pokrenule su kampanju "Život je vredan", u okviru koje apeluju na državu da se inovativna i već standardna terapija za metastatski rak dojke obezbedi svima kojima je potrebna, na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. 
 
Statistika kaže da u Srbiji svake godine 4.500 žena dobije dijagnozu raka dojke. Nažalost, veliki broj njih godinama živi sa bolešću, a da to ni ne znaju, što dovodi do razvoja metastaza - širenja tumora na druge delove tela i smatra se da u proseku oko 400 obolelih žena u trenutku postavljanja dijagnoze već ima uznapredovali stadijum ove bolesti.
 
Kako za 021.rs objašnjava specijalista internističke onkologije na Institutu za onkologiju Vojvodine prof. dr Lazar Popović, teško je generalizovati i reći da se dijagnoza raka dojke u našoj zemlji postavlja kasno jer sve više žena samoinicijativno odlazi na vrlo bitne mamografske preglede i radi samopreglede dojki.
 
"Nažalost, neretko viđamo i žene koje se i po više godina ne javljaju lekaru nakon što primete promene u dojkama. Kod takvih žena se dijagnostikuje ili lokalno uznapredovala bolest koja će u narednom periodu dati proširenu, odnosno metastatsku bolest ili se pacijentkinje javljaju kada se već dijagnostikuje metastatka bolest. Svakako, radi se na tome da se i u našoj zemlji uspostavi sistemski skrining, što bi dovelo do većeg procenta žena sa malim, lokalizovanim, i u više od 90 odsto slučajeva izlečivim tumorima", navodi prof. dr Popović.
 
Uprkos velikom napretku nauke, dodaje on, rak dojke u metastatskoj fazi je i dalje neizlečiva bolest. Međutim, stalnom pojavom novih, efikasnih lekova i ovaj najteži oblik raka dojke je od jedne fatalne bolesti postao hronična bolest koja se godinama leči - ali u drugim zemljama. On objašnjava kakva bi terapija pomogla ovim ženama.
 
"Ako pogledate druge internističke bolesti: dijabetes, srčanu slabost, bolesti bubrega, sve su to neizlečive bolesti koje se kontrolišu lekovima godinama i decenijama. Slično je danas i sa karcinomom dojke. U Srbiji za određene podtipove karcinoma imamo gotovo optimalnu terapiju. Međutim, oko dve trećine žena sa proširenim karcinomom nema inovativnu terapiju. Reč je, ustvari, o ciljanoj (target) terapiji koja se daje uz hormonsku terapiju za metastatski HR+ Her2- karcinom dojke. Lekovi se zovu CDK4/6 inhibitori i osim što produžavaju život pacijentkinjama, odlažu i neopohodnost za hemioterapijama, popravljaju kvalitet života i smanjuju simptome kancera. Ovi lekovi se primenjuju kao standardna terapija u svim zemljama Evrope, pa i zemljema našeg najbližeg okruženja. Kampanja traje i nadamo se da ćemo tokom 2021. imati priliku da ove lekove primenimo i kod naših pacijentkinja", kaže naš sagovornik sa Instituta za onkologiju Vojvodine.
 
Ovo faktički znači da bi primena inovativne terapije dovela do produženja životnog veka za žene koje imaju ovu opaku, neizlečivu bolest. Ove žene bi mogle da, kao i mnoge druge širom Evrope i našeg regiona, žive relativno normalnim životom, rade, putuju i uživaju u životu dosta duže nego što bi to bilo moguće bez ovakve savremene terapije.
 
Sama terapija je vrlo jednostavna i može da se primenjuje kod pacijentkinja čiji tumori imaju hormonske receptore, a većina (čak dve trećine) karcinoma dojke imaju bar jedan od hormonskih receptora. To ih čini podobnim za inovativno lečenje, o čemu svakako odlučuju stručnjaci.
 
Zbog toga kampanjom "Život je vredan" neustrašive žene apeluju na Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje da inovativnu terapiju obezbede o trošku Fonda za sve žene obolele od metastatskog karcinoma dojke i time im pruže još par godina života.
 
Na sajtu kampanje možete da pročitate iskustva žena širom Srbije koje se godinama bore protiv karcinoma dojke i glasno poručuju da sve žene moraju da imaju jednak pristup najboljoj terapiji, što je i jednaka šansa da žive svoje živote.
 
Rak dojke je najopasnija i najsmrtonosnija maligna bolest u Srbiji. Srbija je trenutno na neslavnom drugom mestu u Evropi po smrtnosti od raka dojke.
  • Stanoje

    30.12.2020 12:14
    Naša država ima barem deset miliona eura u ovoj godini za SPC, hoće aerodrom kod Trebinja za oko 50 miliona eura, desetine miliona eura za Airserbiju, milioni eura za renovaciju Jovankine vile gde sada živi premijerka...... a decu lečimo sms porukama i nemamo za nase žene. SRAMOTA!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija