Vakcinacija neće biti jedini uslov za dobijanje kovid pasoša

Vakcinacija neće biti jedini uslov za dobijanje kovid pasoša već i negativan test, kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić i navodi da će ti "pasoši" verovatno biti u elektronskoj formi, tako da građani neće morati da vade nove pasoše.
Upitan da prokomentariše mogućnost uvođenja kovid pasoša u Srbiji pošto se tom temom uveliko bave mnoge zemlje, ali i avioprevoznici širom sveta, Seničić očekuje da će dobijanje kovid pasoša biti moguće i na osnovu PCR testa, serološkog, brzog testa...
 
Ocenjuje, u izjavi za Tanjug, da bi uz PCR test ili vakcinaciju, na određenom personaslizovanom QR kodu bili sačuvani podaci, a koje bi putnici nosili na telefonu, tabletu, računaru, te bi uvidom u QR kod carinska ili neka druga kontrola omogućila da lice uđe na određenu destinaciju.
 
Seničić podseća da je ideja o kovid pasošima potekla od međunarodnog udruženja avioprevoznika IATA, kako bi avioprevoznici mogli da računaju na veći broj putnika, što bi omogućilo i postepeni oporavak turističke industrije.
 
Inače, Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) predstavila je nedavno "Travel pas", mobilnu aplikaciju koja bi trebalo putnicima da pomogne da lako i sigurno organizuju svoje putovanje poštujući zahteve određene države za ulazak.
 
Seničić, takođe, očekuje da će odluka o upotrebi kovid pasoša biti doneta na svetskom nivou, a koju će pokrenuti avioprevoznici i razvijene zemlje sveta, a pre svega Severna Amerika i EU.
 
"Putnici koji budu želeli da putuju na ove destinacije bi morali da poseduju tu vrstu pasoša, što omogućava turističkom sektoru da nastavi da radi", navodi on.
 
Podseća da su uslovi u turizmu katastrofalni i dodaje da se, ipak, nada boljim danima u turističkoj industriji.
 
Kovid pasoši bi trebalo da sadrže informacije o tome da li je neko preležao koronu, da li je i kada radio PCR test i da li je primio vakcinu.
 
Pojedini avioprevoznici su već najavili uvođenje kovid pasoša kao uslov za let u narednom periodu, kao na primer australijska aviokompanija Kvantas.
  • @Ilija

    04.01.2021 22:52
    Pa pise ti u tekstu. Ti prirodno imuni i zdravi ce se vakcinisati, ili uraditi pcr test.
  • Ilija

    04.01.2021 21:22
    :(
    A šta je sa ljudima koji su prirodno imuni na koronu? Sada će biti maltretirani i kažnjavani zato što su zdravi ...
  • Salamander

    04.01.2021 20:38
    @Andrija Šrek
    Ima samo jedan "mali problem".
    Specifična fluorescentna AT , da li postoje za Corona viruse, uopšte ili postoje i za sars-cov-2?
    Ako li postoje, 1.) ko i kada je izolovao virus? 2.) napravio antitela 3.) gde i kada je to dokumentovao 4.) hoćemo snimak, fotografiju virusa 5.) Po mogućnosti Ramansku spektrografiju 5.) x-difrakciju



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.