Do kraja meseca stiže 500.000 doza ruske vakcine

Pola miliona doza ruske vakcine "sputnjik v" stići će u Srbiju do kraja ovog meseca.
Do kraja meseca stiže 500.000 doza ruske vakcine
Foto: 021.rs

Ova količina je dovoljna za 250.000 ljudi, a uz već ugovorenu dinamiku isporuke "Fajzer/Bajontekove", kao i očekivanje da će do tada početi da pristižu i kineska "Sinovak" i vakcina "Astra Zeneka/Oksford", u Srbiji bi krajem meseca bilo oko milion vakcina, što je dovoljno za početak masovne vakcinacije. Kako navode Novosti, iako su već proverene i odobrene za primenu u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), svaka nova isporuka i ruske i američko-nemačke vakcine proveravaće se u referentnoj laboratoriji ALIMS pre puštanja u promet, dok za kinesku i "Astra Zenekinu" vakcinu tek treba da stignu prvo dokumentacija, a onda i uzorci.

Za sada se jedino zna da je sa "Fajzer/Bajontekom" do kraja godine ugovorena isporuka 1,8 miliona doza, od kojih 98.000 u januaru, a 114.000 u februaru. Sa ostalim proizvođačima još se pregovara na koliko doza iz njihovih proizvodnih pogona Srbija ove godine može da računa.

Sve vakcine će za građane biti besplatne, a imunizacija - dobrovoljna.

Za razliku od "Fajzer/Bajontekove" vakcine, koja se transportuje i skladišti na minus 70 stepeni Celzijusa, ruskim "spitnjikom v", kao i dvema ostalim vakcinama čija se isporuka očekuje, rukovanje je mnogo jednostavnije, jer se čuvaju na regularnoj temperaturi frižidera.

One su, inače, pravljene različitim tehnologijama. "Fajzer-Bajontekova" vakcina je po tipu mRNK, što podrazumeva da ribonukleinska kiselina kroz telo, koristeći lipide, odnosno masti, prenosi informaciju kako napraviti S protein virusa korona, koji organizam prepoznaje kao strano telo i razvija imunitet.

Ruski "sputnjik v" je pravljen klasičnijom tehnologijom - kao podloga su korišćeni adenovirusi na koje je "nalepljeno" parče virusa korona. To je tzv. živa vakcina, a da bi izbegli opasnost da druga doza bude manje efikasna od potvrđenih 92 odsto, Rusi su prvu i drugu dozu pravili na različitim adenovirusima. U prvoj dozi nosač je adenovirus 25, a u dozi za revakcinaciju adenovirus 5.

Kineski "Sinovak" je za proizvodnju "koronavaka" koristio najtradicionalniju proizvodnu metodu, koja se primenjuje i za standardnu sezonsku vakcinu protiv gripa ili vakcinu protiv besnila. To je tzv. mrtva vakcina napravljena od delova ubijenog virusa SARS-CoV-2, pa je zbog komplikovanog i skupog procesa izrade trenutno i najskuplja.

  • ne

    05.01.2021 16:11
    Rusku i kinesku lično nikako neću primiti.
    U te 2 zemlje se ljudski život ne ceni previše, pa se ni procedure ne poštuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.