Transparentnost Srbija: Objaviti plan imunizacije i ukinuti zaključak o poverljivosti dokumenata

Transparentnost Srbija pozvala je danas Vladu Srbije da objavi plan vakcinacije protiv virusa korona, odnosno da se taj dokument izradi i objavi, ukoliko još ne postoji.
Transparentnost Srbija: Objaviti plan imunizacije i ukinuti zaključak o poverljivosti dokumenata
Foto: 021.rs
U pismu predsednici Vlade Ani Brnabić, TS je ukazala da su od funkcionera do javnosti dopirale veoma različite i u velikoj meri neprecizne izjave u vezi sa prioritetima, odnosno planom imunizacije.
 
"Potpuno smo svesni da će na dinamiku planirane imunizacije u velikoj meri uticati dostupnost vakcina na svetskom tržištu, na šta državni organi Republike Srbije nemaju neposredni uticaj. Međutim, bez obzira na raspoloživost vakcina, uvereni smo da postoji mogućnost i potreba da se objavi dokument na osnovu kojeg će građani moći jasno da vide za koje grupe ljudi je planirano da se prioritetno obezbedi mogućnost imunizacije, u skladu sa raspoloživim sredstvima - npr. kome će biti ponuđeno prvih 1.000, prvih 10.000, prvih 100.000 vakcina itd", navodi se u dopisu TS.
 
Kada je reč o nabavci vakcina, imajući u vidu negativna iskustva od iz doba prethodne pandemije (tzv. svinjski grip), kada je veliki broj nabavljenih vakcina ostao neiskorišćen, organizacija poziva Vladu Srbije da utvrdi potrebe za nabavkom vakcina, kako na osnovu saveta medicinskih stručnjaka, tako i na osnovu prikupljanja informacija o zainteresovanosti građana.
 
TS je takođe pozvala Vladu da ukine zaključak na osnovu kojih su podaci koji se odnose na sve nabavke lekova, testova, medicinskih sredstava, zaštitne lične opreme i drugih neophodnih sredstava i opreme radi lečenja obolelih ovim virusom, označeni oznakom stepena tajnosti "strogo poverljivo".
  • Milan

    08.01.2021 14:15
    Kako da objave plan kad je nas ceo plan 1 A4 strana. Ako objave tu stranu pasce im rejting sto nemaju ozbiljan plan, a ozbiljan plan ne znaju da napisu... isto kao u borbi protiv pandemije, nema plana vec se neko telo sastaje svaka 2 dana i donosi odluke "na osnovu situacije" tako je i sa "planom" vakcinacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija