Kineski radnici u Boru smešteni u kontejnere bez grejanja, nemaju dovoljno hrane i vode

Kineski radnici kompanije Rakita, u vlasništvu firme Ziđin koper, koji zajedno sa srpskim kolegama rade na pripremi jalovišta za novi rudnik "Čukaru Peki", žale se da su na gradilištu angažovani i više od 250 sati mesečno, da su smešteni u kontejnere bez grejanja, sa nedovoljno hrane i vode, a da im je zabranjeno i da izlaze u grad.
Kineski radnici u Boru smešteni u kontejnere bez grejanja, nemaju dovoljno hrane i vode
Foto: Pixabay (ilustracija)
Uslovi su kao u logoru, potvrđuje za "Danas" njihovu priču jedan od srpskih radnika u istoj firmi i kaže da se kontakti sa njima, i kad ih ima, održavaju krišom jer poslovodstvo to zabranjuje. Dodaje da im je često "ispod žice" doturao hranu ili druge potrepštine, jer sami nemaju gde da ih kupe.
 
– Oni kad su prihvatili da rade, ne mogu više nazad, ne daju im da se vrate u Kinu – tvrdi izvor lista i dodaje da u firmi nema organizovanog sindikata koji bi se eventualno izborio za povoljniji položaj svih zaposlenih zbog čega se priča da će i srpski radnici doći u tešku situaciju, da će morati da borave u firmi i posle radnog vremena.
 
Nijedan od četiri reprezentativna sindikata u nekadašnjem RTB Bor, sada Ziđin koper, nije imao precizniju informaciju o tome šta se dešava u Rakiti, jer je reč o drugom rudniku, na drugom kraju grada, koji je tek u formiranju i sa kojim nemaju nikakav kontakt osim što im je poslodavac zajednički.
 
Časlav Gavrić, predsednik sindikata "Nezavisnost" u Ziđinu, kaže za Danas da ga brine to što su otpočeli pregovori oko novog kolektivnog ugovora.
 
– Bilo je očigledno da im smetaju stariji radnici, vršili su pritisak na njih da odu u prevremenu penziju, premeštali ih na druga radna mesta sa manjom platom, neke su koleginice slali da budu baštovanke, jer su izgradili plastenike. Podneto je zbog toga više tužbi. Međutim, mnogi su odustali, neki nakon što su im zaposlili decu a drugi jednostavno nisu imali snage za to – kaže Gavrić i dodaje da će sindikati narednih meseci "lomiti koplja" oko nekih 70 do 80 stavki koje su Kinezi ili izbacili iz ugovora ili smanjili nadoknade na minimum, čak i ispod toga.
 
Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić navodi da je za protest kineskih radnika saznala iz medija, da je odmah pozvala poverenika iz Bora, koji takođe nije imao nikakve nove informacije, ali je najavio da će ovih dana pokušati da stupi u kontakt kako bi se pronašao neki način da im se pomogne.
 
– Kaže da je reč o poslodavcu koji sve informacije drži u tajnosti i da je teško doći do podataka. To nije redak slučaj sa firmama koje dolaze sa Dalekog istoka, sećate se primera Jure i maltretiranja tih radnica, ali i neke kompanije koje dođu iz Evropske unije vrlo brzo počnu slično da se ponašaju. Tu ključnu ulogu odigraju, po pravilu, naši ljudi, niži menadžeri koji, umesto radnika, štite svoje bonuse i profit poslodavca. Naravno, ima i izuzetaka, na primer mi imamo odlična iskustva sa kineskim vlasnikom Železare Smederevo, oni poštuju i vrednuju prekovremeni rad i sva ostala prava, ali tu postoje dva jaka sindikata – kaže Savić za ovaj list.
 
Ona ističe da domaće inspekcije imaju nadležnost i nad stranim firmama i svim radnicima koje zapošljavaju, bez obzira na to da li su domaći ili dolaze sa strane, ali da često postupaju kao da imaju nalog da zaštite stranog vlasnika, da mu progledaju kroz prste.
 
Kompanija Ziđin i Ministarstvo za rad nisu odgovorili na pitanja Danasa.
  • Ilija Čvorović

    17.01.2021 21:47
    Brate Đuro, robovlasništvo je ustavno uređenje Srbije.
  • Aleksandar974

    17.01.2021 19:55
    Za razliku od kineskih,nasi radnici imaju smestaj,ima i vode, sa hranom i grejanjem kako ko. Medjutim,vodja je na pravom putu da nas u potounosti izjednaci sa ovim kineskim radnicima. Jos par godina i isti smo.
  • Z49

    17.01.2021 19:10
    Milion vakcina
    Neobična situacija u zemlji koja je u zlatnom periodu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.