Istoričari zbog hajke na Vladimira Kostića: Ogroman doprinos SANU izučavanju Kosova

Odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) ocenilo je da se tokom poslednjih nekoliko dana razvila čitava hajka povodom, kako kažu, "netačno interpretiranog" intervjua Vladimira Кostića, predsednika SANU, sa zaključcima koji stvaraju uverenje da Akademija ništa ne radi u vezi sa pitanjima vezanim za Кosovo.
U saopštenju je navedeno da se takvi zaključci zasnivaju ili na namernom širenju neistina ili na totalnom nepoznavanju odgovarajućeg angažovanja SANU, što bi se moglo izbeći jednostavnim uvidom u sajt Akademije i praćenjem ostalih oblika njenog informisanja javnosti.
 
Zato je Odeljenje istorijskih nauka podsetilo da oblast Кosova kao središnji deo Stare Srbije predstavlja važan deo interdisciplinarnih naučnih istraživanja Srpske akademije nauka i umetnosti od njenog osnivanja do danas.
 
"Samo u periodu od 1990. do 2007. godine objavljeno je više od 536 bibliografskih jedinica posvećenih Кosovu i Metohiji, čiji se popis nalazi u radu u izdanjima Srpske akademije nauka i umetnosti, njenih odeljenja, odbora i instituta", navedeno je u saopštenju.
 
Uz istraživanja, knjige, niz okruglih stolova i naučnih skupova, akedemici su najzaslužniji i za organizovanje velike izložbe "Srpsko umetničko nasleđe na Кosovu i Metohiji: identitet, značaj, ugroženost" održane u Galeriji SANU krajem 2017. godine, koju je videlo preko 50.000 posetilaca.
 
"Sa sigurnošću se može reći da nijedna naučna institucija u našoj zemlji nije dala toliki doprinos u svestranom izučavanju Кosova i Metohije koliko je to učinila i čini SANU", navedeno je uz ocenu da medijske izjave bilo kog pojedinca, kao lični čin slobode izražavanja, ne bi trebalo da na to imaju uticaj.
 
Akademik Kostić je nedavno u jednom intervjuu ponovio svoj stav o Kosovu koji nije nov. On je još 2015. godine rekao da "Kosovo de fakto i de jure više nije u našim rukama" i da to neko "narodu mora da kaže". Ova izjava je tada uzburkala javnost u Srbiji, a ovih dana čini se još više jer su desničarske organizacije u subotu održale protest ispred SANU, tražeći Kostićevu smenu i ograđivanje Srpske akademije nauka i umetnosti od stavova ovog akademika.
 
Istoričarka Dubravka Stojanović ocenjuje za Danas da u našoj političkoj kulturi postoji ozbiljan deficit pluralizma.
 
"Ovde se od početka višepartizma u 19. veku drugačije mišljenje shvata kao nelegitimno, često kao izdaja. Tada su ljude koji su drugačije mislili zvali austrijski izmećari, na primer. Kad na to dodamo neku vrstu nacionalističkog delirijuma u kome živimo, gde su određeni stavovi postali dogma koja se ne sme dovoditi u pitanje, postaje jasno zašto su obračuni tako snažni i zašto se tu udruže i vlast i opozicija", kaže Stojanović.
 
Vladimir Kostić nije želeo da se oglašava povodom brojnih napada, ističući da se u dogledno vreme neće oglašavati. Međutim, nakon intervjua i žestoke reakcije dela javnosti, akademik je poručio da su njegove izjave u pojedinim medijima interpretirane, pa i izmišljene.
 
"Napadaju me da sam podli protivnik režima, kao što neki opskurni manekeni patriotizma tvrde da 'radim za Vučića'", rekao je Kostić, dodajući da je istina samo to da je pojedinac "koji se usudio da svoje mišljenje izgovori".
 
On se osvrnuo na neprijatnosti i pretnje koje su on i njegova porodica dobijali proteklih godina, ističući da su prethodni napadi, u odnosu na sadašnje, bili benigniji.
 
"Ali ako neko ovo i čita, neka mi ne veruje - ponavljam, biće dovoljno da sasluša intervju i donese sopstveni zaključak", poručio je Kostić u nedavnoj izjavi za FoNet.
  • Лиманац

    19.01.2021 01:13
    @Лала
    Косово и Метохија није српско ако се занемари једна једина, сићушна, малецна, небитна ситница:
    - Резолуција 1244 Савета безбедности Организације уједињених нација, која је још увек на снази
  • Scotch Bonnet

    17.01.2021 18:38
    Dubravka je sve rekla, samo treba njenu izjavu pročitati nekoliko puta dok se ne upije u sive ćelije.
    Ako nisi sa nama onda si protiv nas je tipično patriJoCka politika sa kojom se proteruju neistomišljenici 30 godina u Srbiji.

  • Dr Dr

    17.01.2021 17:59
    Deda Vasa
    Oglasiše se i mudre glave... Deda Vasa & company. Sad menjamo stranu, šta ćete, deco, apanaže su to. Kud svi Turci...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija