Frilenseri danas na sastanku u Vladi Srbije, traže obustavu naplate poreza pet godina unazad i izmenu zakona

Predstavnici Udruženja radnika na internetu danas će se sastati sa premijerkom Anom Brnabić u Vladi Srbije.
Sastanku će prisustvovati ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.
 
Predsednik Udruženja Miran Pogačar za Nova.rs ne navodi mnogo detalja o sastanku koji sledi.
 
"Za nas je najvažnije da se odmah obustavi slanje poziva, rešenja i opomena frilenserima iz Poreske uprave i tek potom možemo da pregovaramo. Takođe, očekujem da se prvo reši pitanje retroaktivnog obračuna i naplate poreza i doprinosa. Na tome ćemo insisitirati", rekao je Pogačar i istakao da će više detalja imati posle sastanka sa predstavnicima Vlade Srbije.
 
Sastanak je zakazan za 15 časova.
 
Ovo udruženje je u subotu organizovalo protest u Beogradu na kom su još jednom zatražili da nadležni obustave naplatu poreza na zarade frilensera retroaktivno poslednjih pet godina.
 
Frilenseri su, kako navode, saglasni da porez treba da se plaća, ali da naplata treba da krene od novog zakona, a ne retroaktivno. Traže da se donese neka vrsta leks specijalisa, kako bi se izašlo iz sadašnjih problema oko oporezivanja i izmenu Zakona o radu iz koga je samozapošljavanje izbačeno 2014. godine, a kako bi bolje definisao status frilensera. 
 
Najavili su i radikalizaciju protesta - blokiranje gradova, institucija i obaranje sajtova državnih institucija, ukoliko ne bude pregovora s predstavnicima vlasti, na prvom mestu s Ministarstvom finansija i Poreskom upravom.
 
Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave - upravo posle saznanja da su frilenseri dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko prethodnih godina. Zaštitnik Zoran Pašalić je potvrdio da su se toj instituciji obraćali građani koji treba da odjednom plate velike poreze za nekoliko godina unazad na prihode iz inostranstva koje ostvaruju kroz honorarni rad u oblasti IT usluga, grafičkog dizajna, držanja časova stranih jezika.
  • @Qq

    18.01.2021 19:06
    Niko se ne raduje nicemu. Zalosno je da obrazovani gradjani ove zemlje koji koriste pogodnosti koje im ova siromasna zemlja priza, koriste svaku priliku da budu drustveno odgovorni i savesni gradjani.
    Borba za pravo na kraju poreza bez posledica ne vodi ka uredjenoj drzavi i uredjenom drustvu.
    Pokusajte u Svedskoj da neplatite porez.
  • @zanevesteutajivace

    18.01.2021 16:25
    Pogledajte na facebook grupi ft1p - sve o porezima pa se uputite u razmisljanje kolega i njihova iskustva.
    Frilenseri treba da placaju obican porez da dohodak, koji su sa namerom krali i nisu placali.

    Pravite razliku izmedju utvrdjenje i neplacene poreske obaveze pa potom dobijene opomene i utvrdjenje poreske obaveze u postupku poreske kontrole. Po vasem tumacenju ako prodje vise od 30 dana od kradje poreza niko ne moze nista da naplati. Rok je 5 i 10 godina.
  • Qq

    18.01.2021 16:23
    @Pera i @ Mira Mučenici
    Pero i Miro, prijatan vam sendvič. I da komšiji crkne krava, vidim to vas jako raduje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.