Počeli razgovori o proizvodnji vakcine "Sputnjik" u Srbiji

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je pogone najvećeg ruskog proizvođača vakcine "Sputnjik", organizaciju "Generium" u Vladimirskoj oblasti u Rusiji i poručio da su započeli zvanični razgovori o proizvodnji te vakcine na teritoriji Srbije.
Počeli razgovori o proizvodnji vakcine "Sputnjik" u Srbiji
Foto: Pixabay
Popović je, sa stručnjacima iz Instituta "Torlak" i Ministarstva zdravlja, održao sastanak sa generalnim direktorom organizacije "Generium", Danilom Taljanskim, koji je potvrdio spremnost ruske strane da obavi transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv kovida-19 u Srbiji.
 
Ministar je naveo da se u ovom trenutku ruske vakcine "Sputnjik", van teritorije Rusije, proizvode jedino u Kazahstanu.
 
"Ne treba posebno napominjati koliki će značaj za nas imati proizvodnja ruske vakcine u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoističnoj Evropi", rekao je Popović.
 
Istakao da je sa organizacijom "Generium" potpisan protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostavljanju zajedničke proizvodnje vakcine u Srbiji. Najavio je i da će u narednim danima ruski stručnjaci posetiti Institut "Torlak" kako bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ta institucija.
 
V.d. direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" Vera Stoiljković istakla je da je Institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.
 
"Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznate. Uverena sam da bi Institut, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji", istakla je Stoiljkovićeva.
  • Novosadjanka

    22.01.2021 14:31
    Podrska
    Verujem u Torlak i nase strucnjake, samo bez mesanja politike. Sta nam je falilo sa Torlakovim vakcinama? Ne preterujte
  • Zoki021

    22.01.2021 14:21
    grip
    Da ne bude kao sa vakcinom protiv gripa.Da je mogu primiti samo oni ispod 65 godina?
  • Marija

    22.01.2021 11:45
    Vakcine
    Katastrofa; sad pocinju razgovori; vec je trebalo da se distribuira a mi razgovaramo!
    Sporiji smo od onih kornjaca sa Galapagosa!
    Bilo bi bolje da niste to ni! spomenuli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija