Danas svečano otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji

Spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu biće svečano otkriven danas, 27. januara, na Svetog Savu.
Danas svečano otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji
Foto: Youtube screenshot (Beograd)
Svečano otkrivanje spomenika je u 20 časova.
 
Spomenik je napravljen u bronzi i delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, a iz Moskve je u Beograd dopreman sukcesivno, u delovima.
 
Na montiranju spomenika, koje je počelo u avgustu prošle godine, učestvovalo je oko deset ruskih majstora, uz domaće radnike koji su bili zaduženi za rekonstrukciju samog trga.
 
Spomenik je visok 23,5 metara iznad i pet metara ispod zemlje, težak oko 80 tona, a postament čine fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane mozaici koji predstavljaju delove iz života Stefana Nemanje.
 
Plato oko spomenika popločan je kamenim kockama starim više od 100 godina, koje su pronađene tokom radova u neposrednoj blizini Savskog trga.
 
Spomenik koji je postavljen razlikuje se od onog koji je pobedio na konkursu, jer Stefan Nemanja sada umesto krsta, u jednoj ruci drži mač, što je profesor dr Sima Avramović objasnio time da je Stefan Nemanja bio osnivač srpske i državnosti i duhovnosti, ali da je ipak prevagnula ideja državnosti koja se nije postizala ruskim krstom već mačem.
 
Cena spomenika i dalje nije poznata, a vlast je rekla da će ona biti otkrivena tek 2023. godine.
 
Stefan Nemanja (1109-1199) bio je srednjovjekovni srpski velmoža, najmlađi sin vlastelina Zavide, veliki župan Raške i začetnik vladarske dinastije Nemanjića. Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara, a tokom života podigao je i obnovio veći broj crkava i manastira koji se smatraju njegovim zadužbinama. Zajedno sa sinom Savom smatra se ocem Srpske pravoslavne crkve, koja ga slavi kao svetog Simeona Mirotočivog.
  • Marko

    27.01.2021 19:57
    Žao mi je kad vidim koliko je komentara (i pozitivnih i negativnih) koji su obrazloženi potpuno besmislenim stvarima. Recimo, to što drži mač a ne krst se tumači kao izdaja tradicije, srpskog identiteta, u interesu komunista, Arapa ili ko zna koga. Stefan Nemanja je, pre svega, bio vladar i vojskovođa i njegov značaj vezuje se nastajanje prve ozbiljne srpske države u istoriji. Samostalnost srpske crkve zasluga je njegovog sina, Rastka Nemanjića (Svetog Save). Stefan Nemanja je čovek koji je veći deo života posvetio BORBi za stvaranje jake i nezavisne srpske države, tako da nema apsolutno ništa nenormalno u tome da jedan vojskovođa i vladar drži mač u ruci. To nije nikakva izdaja tradicije, već naprotiv, zbog tog mača i imamo tradiciju koju možemo da čuvamo. Kritike koje se tiču toga da on nije značajna ličnost i da niko ništa i njemu ne zna, neću ni da komentarišem, one govore o ogromnom neznanju koje je prisutno u našem društvu. S druge strane potpuno je u redu da građani postavljaju pitanja u vezi sa cenom ili usklađenošću sa okruženjem u urbanističkom smislu. Takve stvari su podložne diskusiji u svakom demokratskom društvu. Samim tim, optuživanje svakoga ko ima neku kritiku prema izgradnji ovog spomenika koja se tiče finansijske opravdanosti ili estetike, da je komunista, ili da je izdajica i radi protiv interesa države, osim što je ružno, glupo i pogrešno je i opasno. Različiti stavovi o jednom spomeniku nas ne čine automatski patriotama ili izdajnicima.
  • LIMAN2

    27.01.2021 17:12
    SVA SREĆA
    Čuvar,stare Željezničke stanice,
    u SVIM GODIŠNJIM DOBIMA!
  • Vitez

    27.01.2021 14:54
    Sta porucuje Nemanja
    Meni lici kao da mu je neko u fotosopu prepravio krst u mac. Mac izgleda neprirodno i Nemanja sa njim izgleda bezopasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija