Spomenik Stefanu Nemanji otvoren uz veliki broj građana i političara

Spomenik srednjevekovnom vladaru Srbije Stefanu Nemanji svečano je otvoren večeras ispred bivše zgrade glavne železničke stanice u Beogradu, uz prisustvo državnog vrha i brojnih građana.
Spomenik Stefanu Nemanji otvoren uz veliki broj građana i političara
Foto: FoNet/AP
Ceremonija otvaranja spomenika počela je izvođenjem himne Srbije "Bože pravde", posle čega je emitovan i kratki film, a zatim je priređen i kulturno-umetnički program.
 
Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije. Na Savskom trgu su bili i Milorad Dodik, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko.
 
Okupljeni se večeras nisu pridržavali mera propisanih u borbi protiv epidemije korona virusa.
 
Spomenik je visok 23 metra i težak 68 tona, a prikazuje rodonačelnika srednjevekovne srpske dinastije Nemanjić, s mačem u desnoj i Hilandarskoj povelji u levoj ruci, a nalazi se ispred zgrade nekadašnje Železničke stanice.
 
Delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.
  • Andrija Šrek

    29.01.2021 08:02
    ...
    Hajde već kad pričamo o imenima...Nemannya, sin Zavide, unuk Beluša, praunuk Bele Uroša. Čitaj u originalu: Bèla Úros - úros znači gospodar na mađarskom, Béluska ili mali Bèla - klasika kod mađara da razlikuju istoimenog sina i oca. Nem annya - nema mame na mađarskom, jer niko ni ne priča o toj ženi. Brat mu se zvao Desa, kakvo ime za srbskog muškarca, ali ako se zna da su živeli u Deževu kraj Rasa onda se Desa verovatno zvao Dezső (Deže). A tek titula Stefan pre imena - verovatno u čast prvog mađarskog sveca i kralja szent Istvána. Uostalom, Nemanjići su uvek bili saveznici sa Mađarima i uvek su ratovali na suprotnoj strani od njih šireći se iz Huma, Zete i Raške severoistočno i južno protiv Bugara i Vizantije.
  • BoeserWolf

    28.01.2021 12:55
    @: "Ne valja spomenik?
    A da ja vas pitam, koji je spomenik Djilas otvorio?
    Pametnom dosta."

    Jos nisam cuo ili procitao pametnu i argumentovanu izjavu koja se zavrsila sa "pametnom dosta", pa me ni Vi niste razocarali.
  • gdeeee su sada

    28.01.2021 10:53
    MUP..BIA...Dia....
    i ostalali dusebriznici srbije da vodenim topovima..suzavcima i pendrecima sprovedu zakonske mere i razjure ovu neposlusnu BAAGRUUU bez maski !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????????????????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.