Siva ekonomija - visoko organizovani državni kriminal

Siva ekonomija u Srbiji je visoko organizovani državni kriminal, koji pokrivaju Poreska uprava, Ministarstvo finansija i vrh države, ocenjuju stručnjaci.
Siva ekonomija - visoko organizovani državni kriminal
Foto: Pixabay
Ekonomski stručnjak i vlasnik knjigovodstvene agencije Dragan Radović izjavio je da država omogućava da se prošvercuje roba vredna pet milijardi evra i da cigarete vredne 300 miliona evra stignu na crno tržište.
 
"Strane kompanije su kupile domaće pivare, ali neke navodno rade sa samo 35 do 40 odsto kapaciteta", naveo je, uz tvrdnju da na crno tržište dospeva trećina proizvodnje piva.
 
"Kineske radnje i buvlje pijace niko ne kontroliše, niti se iko pita odakle ta roba stiže, dok iz Elektroprivrede Srbije nestaje 20 do 25 odsto struje, što je skoro dvogodišnja proizvodnja hidrocentrale Đerdap", rekao je Radović.
 
Ekonomista Predrag Mitrović je ocenio da je od 2000. godine "počinjen genocid nad privredom, državom i narodom Srbije" i da se radi o "periodu okupacije, sa kolonijalnom upravom".
 
"Država Srbija sprovodi politiku ulaganja u strane investitore, a efekte toga niko ne sme da pomene", izjavio je Mitrović, uz tvrdnju da se iz Srbije godišnje "isisa" oko 4,5 milijardi evra.
 
"Živimo u državi bogatoj resursima, ali sposobni ljudi nisu na pozicijama odlučivanja", rekao je i konstatovao da ne može jedan čovek da svakog dana prima ogroman broj informacija, obrađuje ih i dolazi do pravih rešenja.
 
Postoji 571 dokument sa nazivom "Strategija"
 
"Kada bi sprečili pljačku i malverzacije i ukoliko bi zakon važio za sve, postojao bi red i država bi mogla da stane na noge", izjavio je Mitrović.
 
Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji 571 dokument sa nazivom "Strategija", ali nema krovne stategije, niti vizije kako zemlja teba da izgleda za pet, 10 ili 50 godina.
 
"Imamo obilje nelogičnih i neprimenljivih zakona. Uz takve zakone i nepostojanje logike, nije čudo da se formiraju kriminalne grupe. Prošlogodišnji budžetski deficit veći od četiri milijarde evra će platiti privreda. Zato država ima obavezu da čuje privrednike i ne sme biti privilegovanih što se tiče fiskalnih zahvatanja, jer zakon mora da važi za sve", rekao je Mitrović.
 
Ekonomista Ivan Pajović je izneo podatak da skoro 99 odsto privrednih subjekata u Srbiji čine mikro, mala i srednja preduzeća, koja su odgovorna za dve trećine ukupnog prometa, ali je naveo da država prema njima, što se tiče poreza, ima drugačiji odnos nego prema velikim firmama, posebno stranim.
 
"Porezima se država okomila na mikro, mala i srednja preduzeća i na građane, uz više od 250 parafiskalnih nameta", izjavio je Pajović.
 
Prema njegovim rečima, država se plaši odlaska iz Srbije stranih preduzeća, mada ona svoje bilanse prikazuju mnogo nižim, čak i negativim.
 
Vladimir Savić iz grupe Preduzetnici Zapadnog Balkana je izjavio da je u ovogodišnjem državnom budžetu 80 miliona evra predviđeno za subvencije stranim investitorima, a za mala i srednja preduzeća gotovo ništa.
 
"Teško je razumeti da strane kompanije dolaze u Srbiju i, uprkos svim olakšicama, 10 godina beleže gubitke, ali zaštićene su politički", rekao je Savić.
 
"Za proteklih osam godina je Srbija ostvarila ukupni rast bruto domaćeg proizvoda od 13,6 odsto, što je u proseku 1,7 odsto godišnje", naveo je Savić, uz ocenu: "To nije privredni rast". Prema njegovim rečima, od 100 najvećih tendera u Srbiji, čija je prosećna vrednost sedam miliona evra, na 65 se javio samo po jedan ponuđač.
 
"To ukazuje na korupciju, da je tender namešten, a država to već 20 godina ni ne pokušava da sankcioniše", rekao je Savić.
  • Dr Milanče Mitovski

    31.01.2021 15:45
    Наставак, ЕЛИТНОСТ
    ♣ Наша пракса да од пријатеља правимо непријатеље. Сви кажу да је холестерол штетан, а стварно није. Како да се људи понашају према политичарима некад користе, а више штете, не себи.
    ♣ Неки не могу да слушају туђе глупости. Да, не могу, јер они причају само глупости. Конкуренцију не трпе?
    ♣ Мирослав Алексић ових дана је бацио политичаре у запечак. Он са понашањем у култној школи глуме и још по нешто... је главна тема свих медија у негативном контексту.
    ♣ Не желим оно што нећу. Хоћу свакако оно што желим. Нема скретања?
    ♣ У свету увек је владала жива страховлада. Сада ту улогу је преузела невидљива и тешко уништива корона.
    ♣ Корона вирус је коначно мутирао. Политика никако да мутира, осим у парама.
    ♣ Корона вирус је повећао милијарде у милијардама. Али зато је пукла средња класа, сања хлеба.
    ♣ Корона вирус односи велики новац из буџета. Он се не види, а виде се болесни и гладни.
    ♣ Вођа не носи маску. Зна да чизма главу чува.
    ♣ Корона вирус није поштедео ни демократију. Стално слушам монологе једног човека.
  • Kvazimodo

    31.01.2021 10:28
    Opasnije od opasnijeg
    Ima u svemu ovome jedan deo koji je jos opasniji od svog ovog lopovluka... to je urusavanje institucija i gubitak poverenja i u drzavu i u sistem i u ljude...

    Pokrali su svasta, ceo biznis model se zasniva na izvlacenju para iz drzave a to su pare gradjana i onda su oni neki sjajni biznismeni.

    Sve sto drzavne firme nabavljaju je placeno bar pet puta skuplje jer im to prodaje njihova firma (primer EPS: brojilo kostalo 35 evra a po ulasku njihove firme EPS brojila placa 115 evra... Razlika od 80 evra je njima cista lova). Sa tom lovom onda oni kupuju i grade stanove, hotele, banje i ostalo.

    Jos jedan primer su putarske firme. Kod nas kilometar tunela na autoputu M. Veliki kosta 41 milion evra a Farska ostrva kilometar autoputa 200m ispod mora placaju 20 miliona evra. Razlika je njihov profit...

    Sve ovo ovako ide od toalet papira do spomenika...
  • Дејан

    31.01.2021 09:41
    Све написано у тексту стоји, али аутор није хтео или смео да се осврне на још једну битну чињеницу која тера људе у сиву економију: наши трговци су похлепни мимо сваке границе. Када одем на пијацу могу да купим Милку од 300 грама за 220 динара. Да ли је нормално да онда иста таква Милка (или чак она скрајнута од 270 грама) у продавници кошта 370 динара?! Је л' то ПДВ 50+%?
    Ја купујем на пијаци иако имам сасвим солидна примања за наше услове зато што не желим да ме неко прави будалом. А када наши трговци науче да не ударају 200% марже на све живо, можда посетим и њих.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.