Ne vidi se rat države s mafijom, ali vidi se rat mafije na ulicama

Danas se dogodilo novo ubistvo u Beogradu, 22-godišnji Zoran Uskoković je u klasičnoj sačekuši ubijen sa više metaka. On je sin Zorana Uskokovića Skoleta koga su 2000. ubili pripadnici zemunskog klana.
Ne vidi se rat države s mafijom, ali vidi se rat mafije na ulicama
Foto: Pixabay
Između dva ekspozea premijerke Ane Brnabić, od juna 2017. do oktobra 2020. u Srbiji se dogodilo gotovo 50 ubistava koja imaju karakteristike mafijaških likvidacija, navodi N1. Borba protiv organizovanog kriminala je uz borbu protiv korona virusa visoko rangirana na listi prioriteta nove Vlade. A i predsednik države Aleksandar Vučić je prošlog oktobra bio kategoričan.
 
"Neki ljudi su pomislili da je najisplatljiviji posao da budu mafijaši, da ubijaju ljude, otimaju građane i seju strah. Obećavam, pobedićemo ih i to im garantujem, bez obzira na lične, političke i svake druge posledice", poručio je tada Vučić.
 
Nakon poslednje ministarske rotacije, i novi prvi čovek srpske policije Aleksnadar Vulin odmah je imao poruku za javnost.
 
"Predsednik Srbije je objavio rat mafiji i rat protiv mafije se vodi svakoga dana", uverava Vulin.
 
Možda i ima pomaka, ali Srbija trenutno zveči od organizovanog kriminala svih vrsta, kaže za N1 kriminolog Dobrivoje Radovanović.
 
"Ništa ozbiljno ne možemo uraditi dok ne budemo imali nezavisno sudstvo i nezavisno tužilaštvo, ali potpuno nezavisno, ne da ih Skupština bira, kao i policiju koja je podređena tužilaštvu, a ne Ministarstvu", smatra Radovanović.
 
Prelević: Policija je uhapšena
 
Prethodnih nedelja u Beogradu su na dva lokala bačene ručne bombe, jedan lokal je gađan projektilom iz ručnog bacača, zapaljeno je nekoliko automobila, pucano je na advokata i njegovo obezbedjenje...
 
Advokat Božo Prelević izjavio je da je policija u Srbiji već duže vreme uhapšena i da zato ne čudi najnovija serija kriminalnih obračuna na ulicama Beograda.
On kaže da su najčešće u pozadini kriminalnih obračuna pranje para kroz građevinu, trgovina drogom i kocka i dodaje da se, paralelno sa sukobima, odvija i rastakanje institucija.
 
"Jasno je da ova vlast, iz ličnih razloga, jednostavno ne može da krene u rat protiv mafije ili uličnog kriminala", istakao je advokat.
 
Kazao je da i danas u Srbiji imamo zemunski i surčinski klan, "iako se tako ne zovu".
 
"Ovo je preslikana slika iz devedesetih godina prošlog veka, samo što ova vlast nije u stanju da organizuje Sablju", zaključio je Prelević.
  • Dado

    31.01.2021 18:49
    Hrkalović
    Da li stvarno neko ozbiljan i normalan može da misli da tamo neki Vulin vodi borbu sa...mafijom??
  • Nebojša

    31.01.2021 08:56
    Vidi se rat
    Vidi se rat drzave s mafijom i to je tako ocigledno, sano ne na nacin kako ste zamisljali i ocekivali.
    Prvo nema rata protiv mafije sa belim kragnama, one koja izjeda drustveno kivo, otima drzavnu inovinu, koja ne placa porez, koja uvozi robu i opremu na crno, namesta velike milionske u evrima javne nabavke,... ali se vidi obracun sa nebitnim likovima koji su ostetili drzavu za nebitno male iznose novca, vidi se kako je dat vetar u ledja jednoj mafiji da se fizickim likvidacijama obracuna sa drugom jajarskom mafijom.
    Nema obracuna sa glavnim dilerima droge vec sa malim likovima u tom lancu koje prodaju veliki dilwri kako bi u javnosti ispalo da se drzava obracunava sa narko dilerima. Dokaz je sto kolicina droge na ulicama ne manjka i cena joj ne skace a to sve govori, jer bi cene bile vece da ima stvarnog obracuna.
    Nema obracuna protiv mafije u EPS, u ministarstvu energetike, rudarstva,...
  • Ilo

    31.01.2021 08:30
    Nasa vlast je mafija...to i vrapci znaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.