BIRN: Preko eUprave za vakcinaciju se prijavljuju i stranci, dovoljno da imaju srpski mobilni

Za prijavu stranaca za vakcinaciju protiv korona virusa preko portala eUprava u Srbiji, dovoljno je da imaju samo srpski broj mobilnog telefona, objavila je danas Balkanska istraživačka novinarska mreža BIRN.
BIRN: Preko eUprave za vakcinaciju se prijavljuju i stranci, dovoljno da imaju srpski mobilni
Foto: Pixabay
Portal eUprava omogućava i prijavu stranih državljana koji nemaju boravak u Srbiji, te se tako ovih dana mnogi od njih vakcinišu, dok državljani Srbije čekaju da budu pozvani, piše BIRN.
 
BIRN navodi da su to iskoristili mnogi državljani Severne Makedonije koji se vakcinišu u gradovima na jugu Srbije, i da je vakcinacija i za njih besplatna.
 
Kada "nabave srpski broj telefona, prijavljuju se na portalu eUprave gde je omogućeno da se vakcinišu i stranci koji nemaju prebivališe u Srbiji. Potrebno je još samo upisati broj makedonskog ili bilo kojeg drugog važećeg pasoša. Oni koji su se vakcinisali, kažu da ih u domovima zdravlja u Srbiji niko ništa nije pitao, niti proveravao i da je procedura trajala svega par minuta", navodi BIRN.
 
BIRN navodi da je pitao Vladu Srbije, Ministarstvo zdravlja i Institut "Batut" zbog čega nisu protiv korona virusa prvo vakcinisani svi prijavljeni građani Srbije.
 
Pitao je i zbog čega strani državljani imaju prednost, da li se vodi evidencija o broju stranaca koji su vakcinisani i koliko ih je, ali do objavljivanja teksta BIRN nije dobio odgovore ni na ta pitanja.
 
Dodajmo da je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek danas rekao da u Srbiji mogu da se vakcinišu strani državljani koji imaju prebivalište u našoj zemlji. Đerlek je kazao da svi strani državljani koji imaju prebivalište u Srbiji, kao i građani Srbije, mogu da se prijave preko eUprave.
 
"Biće pozvani prema mestu prebivališta da se vakcinišu u najbližem centru za vakcinaciju", rekao je Đerlek.
  • Neo NSovac

    05.02.2021 07:17
    Dobar marketing
    "Dodjite u Srbiju i uzivajte u svim benefitima koje ne mozete da ostvarite u vasoj zemlji"

    Zvuci kao zemlja iz snova...samo kome¿
  • kovid turizam

    04.02.2021 07:08
    Jeli zato dozvoljeno strancima?A imamo i za deljenje vakcina pa i za poneti .Davaj davaj samo,deli narod placa.
  • Vasa Ladacki

    04.02.2021 06:08
    Kao i uvek
    Srbski vašar ponovo radi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija