Mali: Sve više frilensera se javlja za reprogram, poreze ne otpisujemo

Uprkos tome što su razgovori prekinuti, sve veći broj frilensera se javlja u poreske uprave i prihvata da plati svoje obaveze ili da sačeka izmene zakona koje smo najavili, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali i naglasio da "ne možemo da prihvatimo da se porezi tek tako otpišu i ne plate".
Mali: Sve više frilensera se javlja za reprogram, poreze ne otpisujemo
Foto: 021.rs
Mali je na konferenciji za novinare posle predstavljanja trećeg paketa pomoći privredi i građanima rekao da je frilenserima pružen "maksimum koliko smo mogli", i dodao da je država tokom dvonedeljnih pregovora iznela predlog namenjen onima koji su zarađivali do 200 evra mesečno.
 
"Oni koji su toliko zarađivali duguju na ime poreza 5.000 evra za proteklih pet godina, našim predlogom ta obaveza se smanjuje na 3.000 evra, a kada se podeli na 10 godina, to je rata od tri 3.000 dinara mesečno", rekao je Mali.
 
"Uređena i ozbiljna država ne može da oprosti takav dug, ali smo učini sve da im maksimalno izađemo u susret, i to bez kamate", ocenio je Mali i pozvao sve frilensere da izmire svoje obaveze ili da se prijave svojoj poreskoj filijali.
 
Najavio je da očekuje da će u aprilu biti usvojene izmene Zakona o porezu na prihod građana, koje su od značaja za frilensere, a da će do kraja godine biti gotov  Zakon o fleksibilnim oblicima zapošljavanja, koji će regulisati njihov status.
  • gradjaninX

    15.02.2021 18:23
    " @freelancer
    12.02.2021 • 11:56
    Da razjasnimo samo jedno: zašto se stalno spominje da frilenseri nisu imali zdravstveno osiguranje, (retko ko nije, i to samo ako iz nekog svog razloga nije hteo), jer su svi imali status nezaposlenog lica, kao takvi su bili na birou za zapošljavanje i po osnovu nezaposlenosti su ostvarivali pravo na lečenje, šta god da im je moglo zatrebati. Sve to, sav taj period njihove zvanične "nezaposlenosti", njihovo lečenje smo plaćali svi mi koji uplaćujemo doprinose i ne izbegavamo ih ko oni. "

    koji si ti licemer...ccc Koristis bar 20 usluga za dzabe, a te usluge placa neko drugi, i sad ti solis pamet drugima. Pored toga, ne moras biti na birou da bi ostvario zdravstveno osiguranje. dovoljno je da na salteru gde overavas knjizicu (to je razlika izmedju zaposlenog i nezaposlenog, zaposlenom firma overava knjizicu pa ne mora on da stoji u redu) radnik/ca ukuca u racunar tvoje podatke i vidi da nisi zaposlen. Treba i izjava da nemas primanja, to je salter pored.
    Da si zaposlen, ne bi ni isao da cekas na salteru...
    Tako da, kako god da okrenes, licemer si i nemas pojma o cemu pricas.
  • @Misa

    12.02.2021 22:23
    Tema komentara na koji odgovaras nije bila porez, nego doprinosi za zdravstvo i argument da nisu imali pravo na lecenje jer je vreme proslo, a jesu.
    A sto se tice tvog komentara koji nema veze s komentarom na koji odgovaras - pa naravno da svako ko unovci svoju uslugu, ili nesto stvori i proda nekom, za primljene novce mora da plati porez. Od toga zivi drzava, kakva god da je.
  • Misa

    12.02.2021 18:55
    @@freelancer
    Kakve ti gluposti izvaljejes to je neverovatno. To znaci da svi koji su nezaposleni a urade bilo sta za novac treba da plate porez? To je budalastina i nista vise! Freelanceri nisu pravna lica i nemogu se tako smatrati. E sad sto bi vi svakog gradjanina da prevedete u pravno lice i da ga reketirate to vec ima veze sa mafijanje SNS vlasti i politicara!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija