Mitropolit Porfirije novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Sveti arhijerejski Sabor SPC izabrao je mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve.
Monah Matej izvukao je kovertu sa imenom novog patrijarha iz knjige Svetih jevanđelja, u kom su se nalazile koverte sa imenima tri kandidata koji su imali najviše glasova.
 
Osim mitropolita Porfirija, u užem izboru bili su i episkop Bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem. Njegov prethodnik, patrijarh Irinej, preminuo je 19. novembra prošle godine, u 91. godini, od posledica korona virusa.
 
Po izboru novog patrijarha, oglasila su se zvona Hrama Svetog Save. 
 
Sabor SPC je počeo danas tačno u 12 časova u kripti Hrama Svetog Save, a samom Saboru prethodila je liturgija kojoj su prisustvovali svi članovi Sabora. Ovo je prvi put da je Sabor održan na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a Hram Svetog Save je izabran zbog pandemije i pogodnijih uslova koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.
 
Saboru je predsedavao episkop sremski Vasilije, zato što je episkop šabački i administrator Eparhije valjevske Lavrentije hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije. Saboru je prisustvovalo 36 episkopa, od ukupno 39, koliko Sabor broji članova. 

Komentari 139

  • BOLANije

    20.02.2021 00:03
    @Milos
    DODIKije ti li si?
  • Milos

    19.02.2021 20:18
    Iskrene cestitke
    Ziveo patrijarh Porfirije, zivela Srbija i Republika Srpska!
  • Stanoje

    19.02.2021 15:12
    @Dobrivoje18.02.2021 • 22:51
    Dobro je.
    Pobedio moj Bosanac.
    Bravo jarane.

    Da je pobedio tvoj Bosanac, ne bi pobedio Vučević i SNS-ov kandidat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.