Radnici "Fijat plastika" u štrajku zbog smanjenja plata

Zaposleni u kragujevačkoj fabrici Fijat plastik stupili su jutros u generalni štrajk zbog umanjenja zarada i regresa, a predstavnici sindikata najavljuju da će potpuna obustava proizvodnje u obe smene trajati dok ne budu ispunjeni zahtevi radnika.
Radnici "Fijat plastika" u štrajku zbog smanjenja plata
Foto: 021.rs
Zamenik predsednik Samostalnog sindikata te fabrike Zoran Miljković rekao je da zaposleni ne traže povećanje plata, već samo da im se vrati oduzeto.
 
"Tražimo od poslodavca da vrati iznos regresa na nivo koji smo imali do 1. januara 2021. godine, kao i da se za plaćeno odsustvo isplaćuje 65 odsto umesto dosadašnjih 60 odsto zarade", rekao je Miljković.
 
Po njegovim  rečima od jutros je u štrajku 80 od ukupno 90 zaposlenih u fabrici koja se bavi proizvodnjom branika za automobil "500L" u Kragujevcu.
 
"Svesni smo da će naš štrajk prekinuti proizvodnju u fabrici automobila i da će do kraja rada biti zaustavljene montažne linije, ali drugog izbora nismo imali", rekao je Miljković.
 
Prema njegovim rečima, radnicima "Fijat plastika" od početka ove godine smanjene su plate i regres u "znak odmazde" zbog toga što je Samostalni sindikat te fabrike ranije odbio "ucenjivački" zahtev poslodavca da potpiše Kolektivni ugovor po kome bise odrekao prava na štrajk. 
  • G

    18.02.2021 21:30
    G
    More ćutite da neostanete bez ičega,nisu to državne jasle gde se deli i šakom i kapom dok i to nepukne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.