Prirodnjački muzej u Beogradu: Planira se naše gašenje i pripajanje zavodu čije smo osnivanje inicirali

Prirodnjački muzej u Beogradu uskoro gubi svoj 125-godišnji status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete i postaje radna jedinica Zavoda za zaštitu prirode Srbije, saopštila je danas ova ustanova.
Zavod za zaštitu prirode Srbije je, inače, osnovan 1948. godine na inicijativu Prirodnjačkog muzeja.
 
"Osim jednog zvaničnog razgovora 25. januara ove godine, kada je donedavnom pomoćniku ministra predočeno neslaganje sa namerama o pripajanju Prirodnjačkog muzeja resoru zaštite životne sredine, daljih podrobnijih i zvaničnih informacija i kontakata s predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja nije bilo. Pokušaji uspostavljanja dijaloga od strane Prirodnjačkog muzeja nisu nailazili na odziv nadležnih u Ministarstvu kulture. Zamišljeno je da jedna od pet prvoosnovanih institucija srpske kulture, ustanova visoke akademske, kulturne i istorijske reputacije, izgubi status samostalnog muzeja, iako tako takav figurira u Zakonu o kulturi, Zakonu o kulturnim dobrima, svim dosadašnjim strategijama razvoja kulture Republike Srbije uključujući i aktuelnu za period od 2020. do 2029. godine, nedavno raspravljanom nacrta Zakona o muzejskoj delatnosti, pa čak i u Zakonu o zaštiti prirode, ali i mnogim drugim dokumentima. Čini se da je ovakva zamisao doneta naprečac, bez dobre namere i dobrog promišljanja, a očigledno i bez zakonske pripreme", poručuju u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu.
 
Kako dodaju, 125 godine posle osnivanja, Prirodnjački muzej je još uvek u privremenom smeštaju, bez prostora za normalan rad i čuvanje i zaštitu zbirki, bez stalne izložbene postavke koja bi na jednom mestu prezentovala veliku prirodnu i kulturnu baštinu Srbije.
 
Na ovu reakciju Prirodnjačkog muzeja reagovalo je Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, naglašavajući da su namere Vlade Srbije o gašenju ove ustanove uznemirujuće i pružajući podršku muzeju.
 
Na ovu temu je opoziciona "Skupština slobodne Srbije" za sredu zakazala konferenciju za medije.
 
"Odlučeno je da se Muzej nezakonski prebaci iz nadležnosti Ministarstva kulture u Ministarstvo zaštite životne sredine i da se pripoji Zavodu za zaštitu prirode, čime će postati samo jedna radna jedinica Zavoda, bez drugih obeležja i značaja. Pokušaji uspostavljanja dijaloga sa Ministarstvom kulture, kako bi se razjasnili razlozi i namere, nisu naišli na odziv. Stručna javnost nije ni obaveštena, niti pitana za mišljenje o ovakvoj nameri nadležnih organa", navode u "Skupštini slobodne Srbije".
  • Nebojša

    23.02.2021 15:26
    Maja
    Eto vam je Maja Gojkovic, cega se dohvatila to se osusilo. Propalo. Unisteno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija