Usvojene izmene Zakona o utvrđivanju porekla imovine i o posebnom porezu

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene i dopune Zakona o utvrđivanju porekla imovine i o posebnom porezu, čiji je cilj unapređenje efikasnosti poreskog sistema, sprečavanje mogućnosti poreske utaje i nelegalnog sticanja, kao i povećanje efikasnosti borbe protiv korupcije.
Usvojene izmene Zakona o utvrđivanju porekla imovine i o posebnom porezu
Foto: 021.rs
Najvažnija izmena odnosi se na promenu termina "nezakonito stečena imovina" u "imovina na koju se utvrđuje poseban porez", kako se taj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom "imovina proistekla iz krivičnog dela".
 
Promena se odnosi i na dodavanje izraza "izdaci za privatne potrebe fizičkog lica" koji su definisani kao izdaci koje je fizičko lice imalo za privatne potrebe, a radi utvrđivanja porekla prihoda koje je steklo fizičko lice, a nije ih potrošilo na sticanje imovine.
 
U Zakonu se navodi da "imovina na koju se utvrđuje poseban porez predstavlja razliku između zbira uvećanja imovine i izdataka za private potrebe fizičkog lica i prijavljenih prihoda koji su uvećani za iznos koji ne podležu oporezivanju u Srbiji, besteretno stečene imovine, imovine stečene zaduživanjem, odnosno imovine stečene na drugi zakoniti način". Osnovica posebnog poreza utvrđuje se u vrednosti imovine na koju se utvrđuje poseban porez, a koju čini zbir revalorizovane vrednosti te imovine za svaku kalendarsku godinu koja je bila predmet kontrole.
 
Vrednost imovine na koju se utvrđuje poseban porez revalorizuje se indeksom potrošačkih cena od poslednjeg dana kalendarske godine za koju je utvrđena ta imovina do dana donošenja rešanja o posebnom porezu.
 
Ministar finansija Siniša Mali rekao je obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, da se on "odnosi na sve i predviđa mogućnost ispitivanja celokupne imovine fizičkih lica".
 
"Odnosi se na sve građane Srbije, tako da se isključuje bilo kakva selektivnost u njegovoj primeni", istakao je on.
 
Mali je rekao da će se na udaru osnovnih rešenja, pre svega, naći oni kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda. Naveo je da je u okviru Poreske uprave, koja treba da sprovede ovaj zakon, formiran poseban sektor za poreklo imovine u kome trenutno radi 20 inspektora, a kada zakon bude u punoj primeni radiće ih 60.
 
Poslanici su odlučili da zakon stupi na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.