Zašto su važna antitela i koliko treba da ih imamo

Ovih dana vodi se široka rasprava o tome koliko je antitela dovoljno da se zaštitimo od kovida.
Zašto su važna antitela i koliko treba da ih imamo
Foto: Pixabay
Rezultat: više od jedan do nekoliko hiljada, kažu sagovornici RTS.
 
Taman kada smo donekle završili sa pričama o tome koja je vakcina bolja, pred građanima koji su dobili i drugu dozu - ponovo su tumačenja i dileme, da li raditi test na antitela i koji su rezultati dobri.
 
"U svakom slučaju želim da ohrabrim građane i da se vakcinišu i da posle tri nedelje nakon druge doze provere da li u krvi imaju specifična antitela protiv ovog virusa. To će biti znak da je njihov organizam spreman da odgovori i da će, ako se sretnu sa virusom, proći ili bez simptoma, ili sa vrlo blagim simtomima", ističe imunolog dr Ljiljana Sofronić Milosavljević sa Instituta za primenu nuklearne energije.
 
U različitim laboratorijama, u zavisnosti od vrste testa, različiti su rezultati.
 
"Ono što je najvažnije što prvo želim da kažem jeste da ljudi imaju antitela. Koliko ih imaju je manje važno. Samo prisustvo IGG antitela znači da je njihov imunski sistem sposoban i kompetentan da na susret sa virusom odgovori kako treba", dodaje ona.
 
Prof. dr Radan Stojanović, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, naglašava da je suština imati antitela, tako se osoba može smatrati zaštićenom.
 
"Taj pozitivan rezultat nas štiti od ponovnog zaražavanja i mi se možemo smatrati dosta sigurnim da se onaj koji je preležao bolest neće ponovo zaraziti, a onaj ko je primio vakcinu, da neće oboleti i da će, ako se razboli, sigurno biti u pitanju blaža klinička slika", ističe Stojanović.
 
Savet stručnjaka je da, ako već odlučimo da radimo test, to obavezno učinimo u istoj laboratoriji. Rezultati se razlikuju i od osobe do osobe, pa se postavlja pitanje da li smo sa većim brojem antitela zaštićeniji.
 
"Antitela su samo vrh ledenog brega našeg imunološkog odgovora, mi merimo samo jednu komponentu, ne vidimo ono što je ispod toga, ne vidimo taj celularni, ćelijski imunitet koji je jako važan u daljoj borbi sa infekcijom, pogotovu na duge staze. Tako da i osobe koje na analizi antitela primete neke za njih razočaravajuće niske vrednosti, ne treba da brinu jer nisu merili ćelijski imunitet koji je ne manje bitan za konačnu borbu protiv virusa", ističe dr Stojanović.
 
Stručnjaci u Srbiji radiće veliku studiju u kojoj će uporediti efekte sve četiri vakcine, za sada kod nas dostupne, prenosi RTS. Pratiće se kada se javljaju antitela i koliko dugo traju, a radiće se i imunomonitoring memorisjkih ćelija.
  • Lela

    03.07.2021 18:57
    Antitela
    Ja nisam preležala kovid 19,sinofarm vakcinu primila prvu dozu u martu,drugu u aprilu i u junu uradila test na antitela,imam ih 760...
  • @Veteran Covid sume

    27.02.2021 09:02
    Slicna prica, samo sto sam poceo da radio posle tri nedelje ali sam se dobro osecao tek posle 5 nedelja. Prosle nedelje proverena antitela (oko 9), danas primam vakcinu.
    Primanjem vakcine doprinosite da se ovo privede kraju a cuvate svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice i kolega na poslu. Nemojte biti sebicni.
  • Veteran Covid sume

    27.02.2021 07:18
    Ajde da vas ohrabrim.
    Prelezao sam covid u novembru.
    Kod kuce, ali sa 8 dana temoerature, malaksalosti, -8 kg...
    3 meseca mi je trebalo da se vratim na starog ja.
    Od tada svakih mesec dana prazim Igm i Igg antitela
    igg : Novembar 25 , Decembar 19, Januar 16, Februar 8
    Za par meseci cu da primim vakcinu i to je to.
    Cime sam vas ohrabrio ?
    Tim sto supruga nije prelezala covid, dobila je vakcinu i igg antitela su joj : 70
    Primecujete li sta je bolje ...
    Manite se budala sa neta koji tupe o stetnosti, 5G, cipovima, dugim stazama, bla bla bla

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.