Za većinu mladih u Srbiji rešavanje stambenog pitanja nemoguća misija, evo šta su predložili Vladi

Većina mladih, čak 64 odsto, živi kod roditelja, pokazuju istraživanja "Krovne organizacije mladih". Finansije su, napominju, najveća kočnica u osamostaljivanju.
Za većinu mladih u Srbiji rešavanje stambenog pitanja nemoguća misija, evo šta su predložili Vladi
Foto: Pixabay
Jeftine stanove za mlade bračne parove najavljivao je 2019. godine vrh države. Plan je, kako je tada rečeno, da se izdvoji 500 miliona evra za izgradnju tih stanova, i da se započne 2020. godine. 
 
Da imaju svoj krov nad glavom, san je većine mladih u Srbiji, a živi ga njih tek manje od deset odsto. Rešavanje stambenog pitanja nije nemoguća misija samo za one bez posla i finansijske podrške roditelja. Teško do stana preko kredita dolaze i mladi koji rade, piše RTS.
 
"Ono što je problem u našoj državi jeste što postoje različiti nesigurni oblici rada, pa da li oni bili ugovorne prirode, odnosno da su mladi angažovani po ugovoru o delu, privremeno povremenim poslovima, nemaju ugovor o radu, i kad ga imaju, nemaju zaradu u adekvatnoj visini koja bi im omogućila da oni ispune formalni uslov za dobijanje stambenog kredita", ističe Jovana Božičković iz Krovne organizacije mladih Srbije.
 
Dobijali su mladi 2019. godine obećanja da će država da uloži u stanove za mlade bračne parove i da će kvadrat koštati oko 400 evra.
 
"Ne mora da isplati punu cenu odmah, nego da isplati samo 50 evra po kvadratu, a da ostalo plaća u narednim godinama, u narednih 10 ili 20 godina. Ako kažemo da ćemo u četiri godine da izdvojimo 500 miliona evra, već u 2020. godini 80 ili 90 miliona ćemo da izdvojimo, gotovo sam siguran. To ćemo mi da bacamo pare iz budžeta, a verujemo da smo ih bacili na najbolji način, da iz toga nikne najlepši srpski cvet, da niknu naša deca, da nikne naša budućnost", obećao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 5. novembra 2019. godine.
 
Od budućnosti do neke nove budućnosti. Pomeranje rokova nametnuo je koronavirus, objašnjava sagovornica RTS-a. Pre temelja za stanove temeljno treba razraditi ko bi i pod kojim uslovima mogao u njih.
 
"Ja se iskreno nadam da ćemo za mesec i po, dva, imati bolju epidemiološku situaciju u Srbiji i da ćemo među prvima sigurno imati i tu vrstu aktivnosti", optimista je Slavica Đukić Dejanović, specijalna savetnica premijerke.
 
Aktivno se, ističe, radilo za pojedine grupe mladih.
 
"Ali ono što se nije promenilo, to je da mladi koji su zaposleni u policiji, vojsci, državnoj bezbednosti, dakle to su takođe mladi bračni parovi, da oni zapravo već planiraju useljenje u svoje stanove. Sve skupa preko 7.000 stanova ide po planu i biće realizovana useljenja po planu koji je sačinjen", naglašava Đukić Dejanovićeva.
 
Šta predlažu mladi
 
Predstavnici mladih su napravili predlog mera i prosledili ih Vladi. Ne treba se, smatraju, ograničiti samo na izgradnju neprofitnih stanova i samo na bračne parove.
 
"Nama ne trebaju kratkoročne populističke mere, mi ne tražimo besplatne stanove za nekolicinu mladih. Dakle, mi tražimo jedno dugoročno održivo sistemsko rešenje kako bi postojala adekvatna podsticajna stambena politika za sve mlade u Srbiji", naglašava Jovana Božičković.
 
Pod tim mi, kako navodi, podrazumevaju nekoliko stvari. Jedna od njih je subvencionisanje zakupa novoizgrađenh nepokretnosti, ali i subvencionisanje kreditne kupovine nekih već postojećih nepokretnosti, da država ukine nesigurne oblike zaposlenja ili pak da država preuzme ulogu garanta i ona snosi kreditni rizik za mladu osobu.
 
Takođe, traže da stambena politika postane deo zakona.
  • Neko

    01.03.2021 09:52
    Ne izmišljajte toplu vodu, primenite Austrijski model - izgradnja "socijalnih stanova". Investitor i vlasnik je država, a ljudi kupuju samo doživotno stanarsko pravo koje košta 10% tržišne vrednosti stana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.